Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Araç Yaz Bakımı Nasıl Yapılmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler

29.06.2021 Denizli Ehliyet Haberleri

Sıklıkla kullandığımız otomobiller, her eşya gibi belirli dönemlerde özel bakım ihtiyacı duyarlar. Bu yazımızda sizlere araçlarınızın yaz bakımını nasıl yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Araçlar, farklı kilometre seviyelerine geldiğinde veya mevsim değişiminde düzenli olarak bakıma sokulmalıdır. Özellikle kış mevsiminde sık kullanılmış araçlarda oluşan hasarlar, yaz bakımı ile giderilmeli ve araç sağlıklı hale getirilmelidir.

Peki yaptıracağınız yaz bakımı size nasıl fayda sağlayacak? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Yıpranmış aracınızın kışın aldığı hasar bakım ile giderildiğinde, yaz mevsimi içerisinde güvenilir bir sürüş deneyimi yaşayacaksınız. Uzun yollarda çok daha dayanıklı ve sağlam bir araba ile seyahat edecek, keyifli ve güvenli yolculuklara çıkacaksınız.

Araç Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Güvenli araba kullanımı için kapsamlı bir teknik bakım şart. Güven Sürücü Kursu, aracınızın her sisteminin kontrol edildiği yaz bakımı detaylarını şu şekilde listeliyor:

1. Lastiklerin Kontrolü:

Kışın kar kış demeden kullanılan lastikler, yollarda girdiği zorluklarla yıpranmış ve aşınmış olabilir. Lastik kontrolü yapılarak çatlamış ya da dayanıklılığını yitirmiş lastikler değiştirilmeli ve araca yeni lastikler takılmalıdır. Kullanılan lastiklerinin yanında yedek lastikler de aynı kontrolden geçirilerek gerektiği takdirde değiştirilmelidir. Bunun nedeni ise, eskimiş bir lastiği kullandığınızda yaz sıcaklarının da etkisiyle lastikleriniz çok daha hızlı bir şekilde aşınabilir. Özellikle yaz mevsimlerinde bu tür aşınmalar büyük kazalara sebebiyet verebilir.

2. Fren Sisteminin Kontrolü:

Güven Sürücü Kursu olarak, aracınızın en önemli aksamlarından birisinin fren sistemi olduğunu belirtmeliyiz. İhtiyaç anında durabilmenizi sağlayan bu sistemi yılda iki kez muayeneden geçirmelisiniz. Fren ayarı doğru mu, fren sıvıları temiz ve istenilen seviyede mi, balatalar incelmiş mi, tüm bu detayların kontrolünü ve bakımını sağlamalısınız.

3. Farların Kontrolü:  

Düzenli muayene ve bakımlarınızda farlarınızı da kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Çalışmayan bir far, yolculuğunuzda olumsuzluklara sebep olabilir. Bu yüzden farların bakımını yaptırın, çalışır ve parlak durumda olduğuna dikkat edin. Özellikle muayenelerde en çok dikkat edilen bölümlerden birisi olan farlarda çıkabilecek arızalar, sahip olduğunuz sürücü belgesini kaybetmenize bile yol açabilir.

4. Motor Yağı Kontrolü:

Güven Sürücü Kursu direksiyon eğitiminde de üzerinde sıkça durduğumuz motor yağı seviyesini sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Yağınızın değişim kilometresi gelmiş ise değiştirmeli, gelmemiş ise seviyesini takip etmelisiniz. Eğer yağ seviyesinde bir azalma meydana gelmiş ise bu sorunun kaynaklarını mutlaka öğrenmeniz ve bu sorunu düzeltmeniz gerekiyor.

5. Akü Kontrolü:

Yaz bakımı yaptırıyorken mutlaka akülerinizi de kontrol ettirmelisiniz. Akünün bozuk ya da paslanmış olup olmadığına bakmalı, gerektiği takdirde değiştirmelisiniz.

6. Klima Bakımı:

Yaz mevsiminde aracınızın olmazsa olmazlarından biri tabi ki klimadır. Yaz sıcağı sizleri bunaltmakla birlikte arabanın da çok ısınmasına sebep oluyor. Bu aşamada klimanın doğru bir şekilde çalışması oldukça önemli. Yaz bakımı sırasında klima temizliğini yaptırmalı ve klimanızın verimli çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

7. Hava Filtresinin Değişimi:

Güven Sürücü Kursu olarak, aracın performansını etkileyen hususlardan biri olan hava filtresinin kontrolünü, araç yaz bakımı sırasında özenle yapmanız konusunda sizleri uyarıyoruz. Yaz mevsiminde, havalar ısındığından dolayı motorun verimli ve iyi bir şekilde soğutulması gerekir. Bu yüzden, motorun aşırı ısınmasını engelleyen hava filtresinin özellikle yaz mevsiminde temiz olması büyük önem taşıyor. Tozlu ve kirle tıkanmış filtreler, motoru yeterince soğutamadığı için sıcak havalarda hararete ve arızalara sebebiyet verebiliyor.

8. Radyatör Temizliği

Radyatör temizliği sadece yaz bakımında değil senede iki kez yapılması gereken bir bakımdır. Soğutma sıvısı gerektiğinde komple değiştirilmelidir. Çünkü radyatör kirli kaldığı takdirde borulara ve sisteme toz karışabilir, tıkanıklık yaratarak parçanın bozulmasına sebebiyet verebilir.

9. Sileceklerin Bakımı:

Yaz yağmuru ve tozlu hava sebebiyle yaz mevsiminde de silecekler önem taşıyor. Araç bakımlarında silecekler de kontrol edilmeli ve yıpranmış silecekler yenilenmelidir. Aynı zamanda cam suyu seviyesini ve çalışır durumda olup olmadığını da kontrol etmek gerekiyor.



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.