Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Bisikletler ve Motosikletlerle Trafik Paylaşımı

10.10.2024 denizli motosiklet denizli bisiklet

Trafikte dikkat etmemiz gereken birçok etmen var. Kimimiz otomobil kimimiz motosiklet sürücüsü olarak trafiğe dahil oluyoruz.

Bunun yanında yayalar, bisiklet kullananlar hatta bazen hayvanlar bile trafiğe dahil oluyorlar. Ehliyet eğitiminde trafik paylaşımı hakkında tüm bilgileri öğrensek de hem hafıza tazelemek hem de henüz ehliyet kursuna yazılmayan kişilere ön bilgilendirme olması için sizlere bugün önemli bir konuyu anlatacağız. Denizli Güven sürücü kursu olarak öğrettiğimiz trafik paylaşımı ve dikkat etmemiz gereken önemli hususları sizlerle paylaşacağız. Kursumuzdan direksiyon eğitimi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Motosiklet ve Trafik

Türkiye de trafikte en çok kavga ya da sorun yaşanma sebeplerinden biri motosiklet kullanıcıları ve otomobil sürücüleri arasında yaşanan anlaşmazlıklardır. Bazen otomobil sürücülerinin anlayışsız davranışları bazen de motosiklet sürücülerinin hızlı ve aceleci araç kullanması tartışmalara hatta kazalara sebep olabiliyor. Bir motosiklet sürücüsü trafikte nelere dikkat etmeli ve otomobil sürücüleri motosikletlerle trafiği nasıl paylaşmalı inceleyelim.

Motosiklet Sürücüleri İçin:

  • Dikkatli Sürüş: Motosiklet sürerken özellikle dikkatli olunmalıdır. Motosikletler otomobillere göre daha küçük ve daha az korumalıdır bu nedenle diğer sürücülerin dikkatini çekmek ve kazalardan kaçınmak için dikkatli olunmalıdır.
  • Görünürlük: Motosiklet sürücüleri, diğer sürücüler tarafından daha iyi görülebilmek için özellikle geceleri yüksek görünürlük sağlayan renkli giysiler veya reflektörler kullanmalıdır.
  • Şerit Takibi: Şerit değiştirmek ve şeritte seyir halindeyken diğer sürücülerin kör noktalarına dikkat etmek önemlidir. Otomobil sürücülerinin her zaman sizi fark edemeyeceğini sürekli aklınızda bulundurmalısınız. Bu yüzden şerit değiştirirken otomobilleri gözlemleyerek dikkatli geçişler yapmalısınız.
  • Hız Sınırlarına Uyma: Trafikte belirlenen hız sınırlarına uymak hem sizin hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliği için önemlidir. Özellikle motosikletlerin en cazip yanının hız olduğu göz önünde bulundurulursa motor kullanıcılarının en çok dikkat etmesi gereken konu hızdır. Ehliyet kurslarında her araç türü ve bulunduğu yola göre hız sınırlarını zaten öğreniyorsunuz. Motosiklet ya da otomobil kullanıcısı olarak hangi yollarda ne kadar hız yapabileceğinizi bilmek ve bunu kontrol etmenin önemini unutmayın.

Otomobil Sürücüleri İçin:

  • Sinyal Kullanımı: Şerit değiştirmek, dönüş yapmak veya durmak gibi durumlarda sinyal kullanmak diğer sürücülerle iletişimi kolaylaştırır ve kazaları önler.
  • Aynaları Kullanımı: Aracın aynalarını düzenli olarak kontrol etmek arkadan gelen motosikletleri tespit etmek için önemlidir. Sürücü belgesi almak için en önemli kurallardan biri de özellikle şerit değiştirirken ayna kontrolünü düzgün yapabilmek olduğunu Güven Sürücü kursumuzda sizlere öğretiyoruz. Sizlere öğrettiğimiz kurallara dikkat ettiğiniz taktirde trafikte güvenli yolculuk yaparsınız.
  • Sola Dönüşlerde Dikkat: Özellikle sola dönüş yaparken karşıdan gelen motosikletleri göz önünde bulundurun. Bu tür dönüşlerde öncelik kurallarına ve motosikletlerin hızına dikkat edilmelidir.
  • Gerekli Boşlukların Bırakılması: Trafikteyken otomobiller ilerleyemese de motosikletler boyutlarından dolayı daha hızlı şekilde trafik akışını sağlarlar. Ama ne kadar küçük araçlar olsalar da motosikletler için yeterli geçiş alanı bırakılmaması ya da geçişlerini önleyecek şekilde trafikte ilerlemek hem trafik akışını bozar hem de kavgalara sebep olabilir.

Bisiklet ve Trafik

Bisikletler her yola giremezler. Şehir içi yollarda kendileri için ayrılan bisiklet yollarında seyir yapmaları gerekmektedir. Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda bisiklet sürülemez. Ama maalesef ülkemizde bisiklet yolu, bisiklet kullanıcılarına dikkat oldukça az. Bu yüzden karayolunda bisikletli kişilere çokça rastlayabiliyoruz. Bisiklet sürücülerinin hakları, dikkat etmesi gerekenler ve trafikteki yerleri hakkında birkaç bilgi vereceğiz.

  • Bisikletlerin Yolu Kullanma Hakkı: Türkiye'de bisikletler, motorlu araçların kullandığı yolları kullanma hakkına sahiptirler. Bisiklet sürücüleri, bisiklet yollarını veya bisiklet şeritlerini kullanabilirler. Ancak bisiklet yolu veya bisiklet şeridi yoksa karayolunu da kullanabilirler. Bisikletler, karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket ederler.
  • Bisikletlerin Trafik Kurallarına Uyması: Bisiklet sürücüleri trafik kurallarına uymak zorundadır. Kırmızı ışık geçmek, hız sınırlarını aşmak veya diğer trafik ihlalleri bisiklet sürücüleri için de geçerlidir.
  • Motorlu Araç Sürücülerinin Dikkatli Olması: Motorlu araç sürücüleri bisiklet sürücülerine karşı dikkatli olmalıdır. Bisiklet sürücüleri daha az korumalı oldukları için motorlu sürücülerin dikkatli olması bisiklet kazalarını önlemeye yardımcı olabilir. Özellikle küçük çocukların çok daha fazla bisiklet kullandığını düşünürsek bu konuda daha hassas olmamız gerekir.
  • Kask Kullanımı: 16 Ağustos 2022 yönetmeliğine göre kask ve gece sürüşlerinde reflektif kıyafet (yansıtıcı yelek vb.) zorunlu olmuştur. Dışarıdan gelebilecek hasarları en aza indirmek ve diğer sürücülerin görüş alanlarına daha iyi girebilmek için bu kurallara uymak çok önemlidir.
  • Motorlu Araç Sürücülerinin Bilinçlenmesi: Motorlu araç sürücüleri, bisiklet sürücülerinin de trafiğin bir parçası olduğunu ve aynı haklara sahip olduklarını anlamalıdır. Bu bisikletlilerin güvenliğini artırabilir.



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.