Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2024 Ehliyet Harçları
- 2024 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2024 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2024 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Trafikte Sakin ve Soğukkanlı Olmanın Önemi
08.05.2021Güvenli bir trafikte ehliyetten sonra şüphesiz soğukkanlılık gelmekte. Peki soğukkanlı olmanın ne ehemmiyeti var? Heyecan dolu bir sürüşün nesi yanlış?
Bu yazımızda sizleri bu konuda tümüyle bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.
Trafik, sürücüler ve yayalardan oluşan bir ulaşım yoludur. Koca bir yolda tek başımıza olmadığımız için de belli başlı sorumluluklarımız var pek tabii ki. Bizlere düşen kendimizi ve çevremizi tehlikeye sokmadan istenilen yere ulaşmamız. Bu sebeple de ani ve hızlı hareketler yerine planlı ve temkinli hareketler seçmeliyiz. Peki nasıl sakin kalabiliriz bir sürü insana karşı sorumluluğumuz olan bu yolda? Buyurun yazımıza…
Zaman Dilimi ve Güzergah Seçimi:
Sakin ve stresten uzak bir yolculuk için baş maddemiz kesinlikle bu. Özellikle uzun bir yolculuk bizi bekliyorsa sakin ve stresten uzak bir yol seçmemiz çok önemli. Bununla beraber yolculuğa sabahın erken saatlerinde çıkmak da bir o kadar etkili. Çünkü sabahın erken saatlerinde trafiğin minimum yoğunlukta olacağını düşünürsek bu sizi stresten bir hayli uzaklaştırır.
Kötü Hitaplara Kulak Asmayın:
Bu durum hele ki trafiğin sıkışık olduğunda sıkça rastlanan bir durum. Bir de trafiğe yeni çıkmış biriyseniz bundan etkilenmeniz çok doğal olacaktır. Ancak unutmayın ki herkes ilk başladığında acemiydi, kimse doğuştan araba sürmesini bilemez. Size düşen kötü hitaplara kulak asmadan sakinliğinizi korumak ve yolculuğunuza devam etmek.
Doğru Pozisyonu Seçin:
Stres seviyenizi minimuma indirmek için oturuşunuz ve rahatlığınız çok önemlidir. Eğer sizi rahatsız eden bir şey var ise bu dikkatinizi oraya yoğunlaştıracaktır. Bunu düşünmek de stres seviyenizin yükselmesine yol açar. Koltuğun sırtınızı kavrayışı ve direksiyona yakınlığınızı sürüşe başlamadan ayarlamak sizi güvende hissettirecektir.
Aracınızı İyi Tanıyın:
Aracınızı iyi tanıyor olmanız sizin için çok önemlidir. Bu siz yola çıkarken aracınızda bir sıkıntı olsa bile “Sorunu çözebilirim.” veyahut “Bunun için bir şeyler yapabilirim.” hissiyatı verir. Dolayısıyla güven duygusuyla çıktığınız bir yolda stres seviyeniz bir kademe düşerken sakinliğiniz bir kademe artacaktır. Bunun dışında bir sürücünün aracının dilinden anlıyor olması sürüş ve trafik kalitesi açısından gerekli bir maddedir.
Araç Isısını İyi Ayarlayın:
Aracınız iyi ısınmamış olabilir veya sıcaktan çok bunalmış olabilirsiniz. Bu faktör basit gibi görünse de soğukkanlılığınızı önemli ölçüde etkileyen bir madde. Çünkü araç içi ısısı düşükse titreyebilirsiniz, eliniz ayağınıza dolaşabilir. Bu da geri dönüşü olmayan bir anda, geri dönüşü olmayan bir hamleyi tetikleyebilir. Unutmayın ki kaza anında sizin soğukkanlı olup gerekli hamleleri paniklemeden hızlıca yapmanız çok mühim. Üşüyor olmak sizi panikletebilir. Sıcaktan bunalmış olmak ise sizi terleteceği gibi koltuğunuzda rahatça oturtmaz. Geriye yaslanıp kontrolü tam elinize alacakken bunalmaya başlarsınız. Ardından terlemeler ve yerinde duramamalar gelir. Sonuç güvensiz bir trafik olur.
Spor Yapın:
Bu madde size uzak gelebilir. Trafik gibi bir konuda spor yapmanın etkisi ne olabilir diyebilirsiniz. “Frene daha mı sert basacağım?”, “Vitesi daha mı kolay atacağım?” diyebilirsiniz. Ancak spor mutluluk hormonu salgılar ve stres seviyesini düşürür. Bunun yanı sıra sizi atik ve dikkati yüksek biri haline getirir. Olaylara karşı hızlı ama panik olmadan reaksiyon göstermenizi sağlar. Kaza anında bu özellikler sizi büyük felaketlerin eşiğinden kurtarabilir.
Müzik ve Radyo Etkisi:
Müzik ve radyo özellikle uzun yolculuklarda eğlenceli olsa da dikkat edilmesi gereken bir husus. Çevrenizi duyabilmeniz ve olayları algılayabilmeniz için müziğin belli bir seviyede sesini koruması önemlidir. Bunun yanı sıra dikkatinizi dağıtmadığından emin olmalısınız.
Araç İçi Konuşmalar:
Trafikte sürücünün dikkatini derli toplu tutması pek mühimdir. Bu sebeple yanınızdaki insanlarla konuşuyorsanız bile bunun derin bir konu olmamasına özen göstermelisiniz. Önemli ve dikkat gerektiren konuşmalar dikkatinizi ikiye böler ve hata yapmanıza sebebiyet verebilir. Bu konuşmalardan kaçınmanız trafiğin lehine olacaktır.
Hızınıza Dikkat Edin:
Acele bir işiniz olabilir, bir yere yetişmeye çalışıyor olabilir, hız gerektiren bir halde olabilirsiniz. Ancak önceki maddelerde de söylediğimiz gibi trafikte sakinliği korumak esastır. Hızınız trafikteki diğer insanları riske atmamalı ve toplum güvenliğini bozmayacak nitelikte olmalıdır.
15.05.2021
Bayramlarda Yolculuğa Çıkmak
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler