Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2024 Ehliyet Harçları
- 2024 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2024 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2024 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Yazılı ve Direksiyon Sınavlarından Sonra Ne Yapmak Gerekir?
05.07.2019Yazılı ve Direksiyon Sınavlarından Sonra Ne Yapmak Gerekir sorusuna uzmanlar tarafından yapılan yorumlar ve çözüm önerilerini içeren yazımız.
Ehliyet alma yaşı motosiklet ve ATV tarzı araçlar için 16 yaşını doldurmuş olmak, otomobil – kamyonet tarzı (genel olarak 4 tekeri geçmeyen araçlarda) ehliyeti için 18 yaşını doldurmak gerekmektedir. Ağır vasıta ve yolcu taşımacılığı (otobüs) ehliyetlerinde farklı uygulama yapılmaktadır. Ağır vasıta (kamyon, tır gibi) araçlarda ehliyet alma yaşı 21 olarak belirlenirken, otobüs gibi yolcu taşınan araçlarda yaş sınırı 24 olarak düzenlenmiştir. Ehliyet almak için bir sürücü kursuna katılmak zorunludur.
Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde kurulan sürücü kurslarında ehliyet için gereken motor, trafik ve ilk yardım derslerinin belirlenen saatler kadar görülmüş olması gerekir. Derslerden sonra direksiyon eğitim saatini dolduran sürücü adayları MEB tarafından belirlenen sınavlara katılmaya hak kazanır. Yazılı sınavlarda başarıla olan sürücü adayları bir sonraki aşamaya yani direksiyon sınavına katılır. Direksiyon sınavında kurstan 1 eğitici ve MEB tarafından görevlendirilen 2 kişilik komisyon ile direksiyon sınavına katılır.
Yazılı ve Direksiyon Sınavından Sonraki İşlemler
Sürücü kursu tarafından direksiyon sınavını kazanan sürücü adayına bir adet sürücü sertifikası düzenlenir. Aday bu belge ile araç kullanamaz. Sürücü kursu tarafından düzenlenen belge ile birlikte sağlık raporu (aslı), iki adet biyometrik fotoğraf, Maliye Bakanlığına ödenecek iki farklı ödeme makbuzu (Belge harcı, Ehliyet Basım ve gönderim ücretleri) ve Trafik Vakfına yapılacak bağış makbuzu ile Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapılır. Nüfus Müdürlüğünce sisteme yapılan girişler sonrasında sürücü adayına geçici ehliyet belgesi (Nüfus Müdürlüğü imza ve kaşesi bulunan) verilir. Sürücü adayı için düzenlenen belge en geç 10 gün içerisinde kargo ile sürücü adayına ulaştırılmaktadır.
Ehliyet Hakkında Genel Bilgiler
Yeni düzenlenen kanun öncesinden ehliyetlerde geçerlilik süresi kavramı bulunmuyordu. Yeni yapılan düzenlemede genel olarak ehliyetlerin geçerlilik süresi küçük araçlarda (A ve B sınıfı ehliyetler için) 10 yıl ağır vasıta ehliyeti sahipleri için (C, D ve E sınıf ehliyetler) 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yeni düzenlenen ehliyetlerde geçerlilik süreleri belge üzerinde gösterilmektedir. Bu düzenlemede ağır vasıta grubunda ehliyet almak isteyen sürücülerin bir alt grup olan B sınıfı ehliyet sahibi olması şartı konulmuştur.
06.07.2019
Ehliyet Sınavı Süreleri Hakkında Bilgiler
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler