Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2024 Ehliyet Harçları
- 2024 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2024 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2024 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Araç Bakımının Önemi ve Periyodik Kontroller
21.04.2024Sürücü ehliyetini aldıktan sonra sadece trafik kurallarına dikkat ederek araç kullanmak maalesef yeterli olmuyor.
Kullandığınız arabanın sigortası, vergisi ve bakımı gibi birçok etmen de artık sizin sorumluluklarınız arasında yer alıyor. Kullandığınız araba sizin üzerinize olsun olmasın bir sürücü olarak yapmanız gereken her şeyi bilmeniz ve ihtiyaç duyduğunuz anda sorunları çözecek donanımda olmanız gerekir. Sürücü belgesi almış ve artık trafikte araba kullanmaya başlamış herkes en başta araç bakımını hangi sıklıkla ve nelere dikkat ederek yapması gerektiğini bilmelidir. Çünkü arızalı bir araba ile yapacağınız yolculuklar kontrol edemeyeceğiniz korkunç kazalara sebep olabilir. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak size araç bakımı hakkında bilmeniz gereken tüm detayları kursumuzda verdiğimiz profesyonel eğitimlerde olduğu gibi eksiksiz aktaracağız. Ehliyet almak isteyen ve bu süreçte gerekli tüm bilgi ve deneyimleri öğrenmek için bizimle iletişime geçin.
Periyodik Bakım
Öncelikle periyodik kontrolün ne olduğu hakkında bir açıklama yaparak başlayalım. Araçların düzenli aralıklarla teknik durumunu gözden geçirilip kontrol edilmesine periyodik kontrol denir. Periyodik olarak yapılan kontroller arızaların erken teşhis edilmesine, aracın güvenliğinin ve dayanıklılığının artırılmasına yardımcı olur ve sorunların daha büyük ve pahalı sorunlara dönüşmesini engeller.
Peki bu periyodik kontrollerin zaman dilimini ne belirliyor? Periyodik bakımı ne sıklıkla yaptırmalıyız? Bu soruların cevabı aracınızın türüne ve araç kullanımınıza göre değişiyor. Bu bakımda temel unsur aracın kaç km mesafe kat ettiğidir. Aracınız sıfır bir araçsa ve ilk yılıysa 10.000 km-15.000 km mesafe yaptıktan sonra aracınızın genel bakımını yaptırmalısınız. Aracınız ikinci else ve ilk yılı değilse 5.000 km yaptığında araç muayenesi gereklidir. Aracınızın km sorgulamasını internetten ya da sms yoluyla yaparak, bakım süresinin gelip gelmediğini öğrenebilirsiniz.
Ben aracımı çok sık kullanmıyorum yine de her yıl periyodik kontrol yaptırmalı mıyım diye merak edenler varsa onlar için de açıklama yapalım. Aracınızı nasıl ve ne sıklıkla kullanırsanız kullanın her yıl periyodik bakıma sokmak zorundasınız. En fazla bir yıl içinde araç muayenesi yaptırmadığınız taktirde en son muayene yaptırdığınız tarih baz alınarak, geçerlilik tarihinin bittiği günden itibaren araç muayenesi geciktirme cezası uygulanır.
Unutmayın ki araçlar sadece sık kullanımla yıpranıp hasar almaz. Hava şartları, araç parçalarının zamanla eskimesi gibi birçok etmen de aracınızın bakıma ihtiyaç duymasına sebep olur. Bu yüzden yılda en az bir kere periyodik muayene yaptırarak kendinizin, sevdiklerinizin ve trafikteki herkesin can güvenliğini sağlamış olursunuz. Düzenli araç muayenesi, önceliğimiz olan can güvenliğinin yanında kaliteli bir sürüş deneyimi de kazandırır. Güven Sürücü Kursumuzda eğitim verdiğimiz her aracımızı periyodik muayenelerden geçirip günlük tüm kontrollerini yaptıktan sonra direksiyon derslerimize getiriyoruz. Böylelikle size en güvenli ve en konforlu sürüş deneyimi kazandırarak ehliyet sınavına ve trafiğe hazırlıyoruz.
Periyodik Araç Muayenesinde Yapılan Kontroller
Periyodik araç muayenesinde genellikle günlük hayatta çok müdahale etmenizi gerektirmeyecek, nadiren değiştirmeniz tamir ettirmeniz gereken araç parçaları kontrol edilir, temizlenir ya da değiştirilir. Bu bakımlar direksiyon derslerinde uygulamalı olarak öğrendiğimiz ve günlük göz kontrolü gerektiren bakımlara kıyasla daha mekanik ve ayrıntılı muayenelerdir. Gözle yaptığımız lastik kontrolü, motor yağı ve akü durumunu kontrol, araçta sızıntı olup olmamasını incelemek gibi yüzeysel bakımların ayrıntılı halidir. Bu ayrıntılı muayeneler genellikle şu bakımları içerir:
- Yağ Değişimi
- Motor Bakımı/ Motor Yağı-Filtresi Değişimi
- Lastik Bakımı
- Fren Sistemi Kontrolleri ve Bakımı
- Soğutma Sistemi Bakımı
- Yakıt Sistemi Bakımı/Temizliği
- Akü Bakımı/ Değişimi
- Egzoz ve Süspansiyon Kontrolü
- Hava Filtresi Değiştirilir
- Şanzıman ve Vites Kutusu Bakımı
- Soğutma Sistemi
24.04.2024
Motorlu Araçlarda Tescil İşlemleri
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler