Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2024 Ehliyet Harçları
- 2024 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2024 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2024 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Motorlu Araçlarda Tescil İşlemleri
24.04.2024Sürücü belgesini aldıktan sonra trafiğe yeni araçlarla dahil olacak olan sürücülerin aldıkları araç için gerçekleştirecekleri resmi süreçlerden biri de tescil işlemleridir.
Motorlu araçların tescil işlemleri araç sahipleri için önemli bir adımdır. Yeni bir araç alırken veya ikinci el bir araç satın alırken ehliyet kursu gibi adımlarla başlayan süreç, Trafik Tescil Müdürlükleri aracılığıyla tamamlanır. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak motorlu araç tescili nedir, tescilden muaf olan araçlar nelerdir, tescil için hangi belgeler gerekir gibi soruları yanıtlayacağız.
Motorlu Taşıt Tescili Nedir?
Motorlu araç tescil işlemi, bir motorlu aracın yasal olarak tanınması ve kaydedilmesi anlamına gelir. Bu işlem, aracın sahibinin adını, aracın teknik özelliklerini ve plaka numarasını içeren resmi belgelerle kaydedilmesini içerir. Tescil işlemi genellikle bir aracın ilk kez trafiğe çıkarılması veya yeni bir sahibe devredilmesi durumlarında gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında vergi ödemeleri yapılır ve araca resmi plaka tahsis edilir. Böylece araç yasal olarak kullanılabilir hale gelir.
Türkiye'de motorlu araçların tescil işlemleri, sürücülük deneyimi kazanma süreciyle başlar ve ardından vergi ödemeleri ve resmi prosedürlerle devam eder. Ehliyet kursuna giderek sürücü belgesi alan ve araç sürme yetkisi kazanan sürücüler yeni bir araç kullanacaksa tescil işlemleri için gerekli belgeleri toplarlar ve vergi ödemelerini yaparlar. Son olarak Trafik Tescil Müdürlükleri'nde tescil işlemleri tamamlar ve resmi plakalarını alarak araçlarını trafiğe çıkarabilirler. Bu süreç sürücülerin hem teknik hem de yasal olarak uygun ve güvenli bir şekilde araç kullanmalarını sağlamak için önemlidir.
Tescilden Muaf Olan Araçlar
Bütün motorlu araç sahipleri araçlarını yetkili tescil kuruluşunda tescil kaydettirmek ve tescil belgesi almak zorundadırlar. Fakat bazı özel durumlarda sürücüler araçlarını tescil ettirmeyebilir.
1. Tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve plakası bulunan
2. Geçici olarak ülkemize izin verilmiş olan araçlar
3. Motorlu araçları imal, tadil, ihraç eden ya da satışını yapanların bu amaçlarla bulundurdukları araçlar
4. Belediyeler tescili mecburi kılınan onlar dışındaki bütün motorsuz taşıtlar, araç tescilinden muaftırlar.
Tescil İşlemleri Nereden Yapılır ve Hangi Belgeler Gerekir
Motorlu taşıt tescili yaptıracak kişiler, araç alıcısının ikametinin kayıtlı olduğu yerdeki trafik tescil kurumundan işlemlerini yaptırabilirler. Diğer illerden araç satın alan şahıslar noter satış sözleşmesinde yer alan adreslerin bulunduğu İlçe Emniyet Müdürlüklerinin Trafik Tescil Bürolarına başvurmaları gerekir. Askeri araçlar ile çeşitli anlaşmalara göre askeri amaçla ülkemizde bulunan kuruluşlara ait araçların tescilleri Türk Silahlı Kuvvetlerince yapılır. Raylı sistemle çalışan araçların tescilleri ise bağlı olduğu kuruluşlarca yapılır.
Trafik tescil kuruluşlarında tescil işlemi yapılacak araçlar için müracaat sırasında istenen belgeler aracın yeni kayıtlı, ikinci el devir, ithal alınması gibi durumlarına göre değişebiliyor. Aracınızın durumuna göre yaptıracağınız tescil için gereken belgeleri Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden öğrenebilirsiniz.
Trafik Tescil Belgesine Aykırı Araç Kullanımlarında Uygulanan Cezalar
Araçlarını motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine idari para cezası uygulanır. Ayrıca araç 15 gün süreyle trafikten menedilir.
Çalışma izni/ruhsatı almadan (60 gün), alınan izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında (30 gün), alınan izin/ruhsat da belirtilen çalışma bölgesi güzergah dışında belediye sınırları dahilinde yolcu taşımak (15 gün) yasaktır. Uymayanlara idari para cezası verilir fiilin işlendiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde tekerrürü halinde bu fıkrada yer alan idari para cezaları 2 kat olarak uygulanır.
Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürülmesi yasaktır bu araçların karayolunda sürdüğünün tespiti halinde sürücüsüne idari para cezası verilir ve bu araçlar trafikten menedilir. Ayrıca mülki amir tarafından el konulur ve aracın mülkiyeti kamuya geçer.
Tescil işlemleri için gerekli belgelerin toplanması ve vergi ödemelerinin yapılması da sürecin önemli bir parçasıdır. Motorlu araç satın almak isteyenler sürücü belgesi almak zorunda değildir fakat aldıkları araçlar tamamen sürücünün sorumluluğunda olur. Bu yüzden kendi sürdüğünüz bir aracın sorumluluğuna sahip olmak ve başkasının hataları yüzünden yasal olarak ceza almamak için ehliyet sahibi olmak çok önemlidir. Eğer henüz ehliyet kursuna kayıt yaptırmadıysanız Güven Sürücü Kursumuza kaydolarak kısa sürede sürücü belgesine sahip olabilirsiniz.
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler