Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2025 Ehliyet Harçları
- 2025 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2025 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2025 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Lastik Bakımı ve Lastik Değişimi: Aracınızın Güvenliği İçin Kritik Noktalar
30.04.2024Ehliyet kursunu tamamlayarak sürücü belgesi almanın sorumluluğu kadar araba sahibi olmak da büyük bir sorumluluk getirir.
Araba sahibi olmanın kattığı sorumlulukların başında aracınızın güvenliğini sağlamak ve bakımlarını zamanında yaptırmak gelir. Lastik bakımı ve lastik değişimi, sürüş güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Doğru lastik bakımı sadece yol tutuşunu ve yakıt verimliliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda sürüş sırasında kazaları önlemeye de yardımcı olabilir. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak hazırladığımız bu yazıda, lastik bakımı ve lastik değişimi hakkında bilmeniz gereken temel noktalara değineceğiz. Böylelikle aracınız için büyük öneme sahip olan lastik bakımı ve değişimi hakkındaki kritik bilgileri öğrenebileceksiniz.
Lastik Basıncı Kontrolü
Lastik bakımı söz konusu olduğunda, lastik basıncı kontrolü en önemli adımlardan biridir. Lastiklerinizin doğru basınçta olması yakıt verimliliğini artırır, lastiklerin ömrünü uzatır ve sürüş güvenliğini sağlar. Lastik basıncı sıcaklık değişikliklerinden ve doğal sızmalardan etkilenir, bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmelidir. Lastik basıncını kontrol etmek için araç üreticinizin önerdiği basınç değerlerini dikkate alarak bu kontrolleri en az ayda bir kez yapmalısınız. Bu resmi kontrolün dışında da aracınızı kullanmadan önce gözle ve ayağınız ile basınç durumunu kontrol etmelisiniz. Ehliyet sınavı sırasında da araca binmeden önce bu kontrolleri yapmanız sınavdan geçebilmeniz için önemli bir kriterdir.
Lastik Diş Derinliği ve Aşınma Kontrolü
Lastiklerin diş derinliği lastiğin yol tutuşunu ve çekiş gücünü etkiler. Aşırı derecede aşınmış lastikler, kaygan zeminlerde kayma riskini artırır. Diş derinliğini kontrol etmek için basit bir yöntem, bir kuruş veya benzeri bir madeni para kullanmaktır. Madeni parayı lastik dişlerinin içine yerleştirerek eğer paranın üstünü tamamen görürseniz, lastiklerinizi değiştirme zamanı gelmiş demektir. Ayrıca lastiklerin aşınma oranını kontrol ederek lastiklerin eşit şekilde aşındığından emin olun. Eğer bir lastik diğerlerine göre daha hızlı aşınıyorsa, araçta süspansiyon veya hizalama sorunları olabilir.
Lastik Rotasyonu
Lastik rotasyonu lastiklerin eşit şekilde aşınmasını sağlamak için çok önemlidir. Ön tekerlekler arka tekerleklere göre daha fazla aşınma eğilimindedir, bu da lastiklerin düzenli olarak yer değiştirmesi gerektiği anlamına gelir. Lastik rotasyonu lastiklerin kullanım ömrünü uzatır ve yol tutuşunu iyileştirir. Genellikle lastik rotasyonu 8.000 ila 12.000 kilometrede bir yapılır. Genel araç bakımı gibi lastik rotasyonu kontrollerini de düzenli olarak yaptırarak daha güvenli yolculuklar yapabilirsiniz.
Lastik Dengesi ve Hizalama
Dengesi bozuk lastikler direksiyon titreşimine ve dengesiz sürüşe neden olabilir. Lastik dengesizliği, lastiklerde düzensiz aşınmaya ve diğer süspansiyon sorunlarına yol açabilir. Dengeli bir sürüş için lastiklerinizin dengesini düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekir. Güven Sürücü Kursu olarak direksiyon eğitimi sırasında kullandığımız tüm araçların lastik dengesi ve diğer önemli bakımlarına dikkat ederek siz öğrencilerimizin güvenli bir eğitim almanızı sağlıyoruz.
Lastik hizalamasında ise tekerleklerin doğru açılarda olduğundan emin olmak için yapılan bir işlemdir. Hatalı hizalama lastiklerin dengesiz aşınmasına, yakıt verimliliğinin düşmesine ve aracın performansının azalmasına neden olabilir. Aracınızın hizalaması bozulduğunda, direksiyonun bir tarafa çektiğini veya lastiklerin düzensiz aşındığını fark edebilirsiniz.
Lastik Değişimi
Lastiklerin değişim zamanı geldiğinde, doğru türde lastikleri seçmek önemlidir. Mevsimsel değişiklikler de lastik seçimini etkiler. Kış lastikleri, kar ve buzlu zeminlerde daha iyi tutuş sağlar, yaz lastikleri ise sıcak havalarda daha iyi performans gösterir. Dört mevsim lastikleri, farklı hava koşullarında kullanmak için uygundur. Lastik değişiminde eski lastiklerin güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini sağlayarak lastiklerinizin geri dönüştürülmesine destek olarak çevre dostu bir yaklaşım izlerseniz.
Lastik değişim sıklığı kullandığınız lastik markasına ve araç kullanma sıklığınıza göre değişiklik gösterebilir. Siz kendi araç kullanımlarınıza ve düzenli araç ve lastik bakımları sırasında en uygun lastik değişim sürelerinizi netleştirebilirsiniz. Sadece direksiyon eğitimleri ile değil aynı zamanda teorik dersler ile de donanımlı birer sürücü olabilmek için Güven Sürücü Kurusuna kayıt yaptırabilirsiniz.
24.04.2024
Motorlu Araçlarda Tescil İşlemleri
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler