Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2025 Ehliyet Harçları
- 2025 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2025 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2025 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Araç Işıkları ve Kullanım Alanları: Güvenli ve Etkili Sürüş İçin Bilmeniz Gerekenler
31.05.2024Araç ışıkları sürüş güvenliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Doğru kullanıldığında sadece sürücünün görüşünü artırmakla kalmaz, aynı zamanda diğer sürücülerin ve yayaların da aracı daha iyi fark etmesini sağlar.
Direksiyon dersi sırasında da en önemli unsurlardan biri olan araç ışıklarının kullanım alanlarını sizlerle tek tek paylaşacağız. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak hazırladığımız bu yazı sayesinde araç ışıklarını doğru şekilde kullanarak trafik güvenliğini sağlayabilecek ve konforlu sürüş deneyimleri yaşayabileceksiniz.
Kısa Farlar (Yakın Farlar)
Araçların ön kısmında yer alan kısa farlar, şehir içi ve aydınlatılmış yollar gibi normal sürüş koşullarında kullanılır. Kısa farlar karşıdan gelen araçların sürücülerinin gözlerini kamaştırmadan yolu aydınlatır. Geceleri ve kötü hava koşullarında güvenli bir sürüş için temel aydınlatma sağlar. Özellikle gece sürüşlerinde karşıdan gelen aracı rahatsız etmeden yol aydınlatmasını sağlamak çok önemlidir. Geceleri bilinçsiz bir şekilde kısa far yerine uzun farların yakılması birçok kazaya sebebiyet verebilir.
Uzun Farlar (Uzak Farlar)
Uzun farlar özellikle kırsal ve ıssız yollarda, yolun daha ileri kısımlarını aydınlatmak için kullanılır. Ancak, uzun farlar karşıdan gelen veya önde seyreden araçların sürücülerini rahatsız edebileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Karşıdan gelen bir araç gördüğünüzde veya bir aracın arkasından giderken uzun farları kısa farlara çevirmek önemlidir.
Sinyal Lambaları (Dönüş Sinyalleri)
Sinyal lambaları diğer sürücülere ve yayalara dönme veya şerit değiştirme niyetinizi bildirmek için kullanılır. Sola veya sağa dönüş sinyali vermek trafiğin akışını düzenler ve kazaların önlenmesine yardımcı olur. Sinyal lambalarını kullanırken zamanlamaya dikkat etmek diğer sürücülere yeterli tepki süresi tanır. Ehliyet sınavı sırasında da sinyal vermeyi unutmak ya da ihmal etmek sınavdan kalmanıza sebep olabilir. Bu durum sürücü belgesi alma hakkınızın birinin yanması anlamına gelmektedir. Bu yüzden ister ehliyet sınavında ister günlük yaşantınızda olsun sinyal verme kurallarına dikkat etmek çok önemlidir. Kavşaklarda, araç park ederken, şerit değiştirirken ya da dönüş yapacağınız zamanlarda vaktinde sinyal vermek trafik güvenliği için önemlidir.
Sis Farları
Sis farları yoğun sis, kar, yağmur veya toz gibi görüş mesafesini ciddi şekilde kısıtlayan koşullarda kullanılır. Bu farlar yol yüzeyine daha yakın bir alanı aydınlatarak, görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda sürücünün yolu daha iyi görmesini sağlar. Sis farları genellikle aracın alt kısmında bulunur ve kısa farlara göre daha geniş bir alanı aydınlatır.
Fren Lambaları
Fren lambaları, aracın arkasında bulunan ve fren yapıldığında yanan kırmızı ışıklardır. Bu lambalar arkanızdaki sürücülere yavaşladığınızı veya durduğunuzu bildirir. Fren lambalarının düzgün çalışması, arkadan çarpma kazalarını önlemek için kritik öneme sahiptir.
Geri Vites Lambaları
Geri vites lambaları, aracın geri vitese takıldığında yanan beyaz ışıklardır. Bu lambalar aracın geri geri gitmekte olduğunu diğer sürücülere ve yayalara bildirir. Direksiyon dersi sırasında rampa duruşu ve geri gidiş ya da park etme ve park yerinden çıkma gibi uygulamalar sırasında geri vites lambaları ile insanları uyarmış olursunuz.
Dörtlü Flaşörler (Acil Durum Işıkları)
Dörtlü flaşörler aracın tüm sinyal lambalarının aynı anda yanıp sönmesini sağlar ve acil durumlarda veya aracın yol kenarında durması gerektiğinde kullanılır. Dörtlü flaşörler diğer sürücülere aracın bir sorun yaşadığını veya geçici olarak durduğunu bildirir. Bazen direksiyon dersi sırasında park etme çalışmaları yaparken de dörtlü sinyal lambalarını yakabilirsiniz.
İç Aydınlatma
Araçların iç aydınlatması sürücünün ve yolcuların gece karanlığında araç içinde rahatça hareket edebilmesini sağlar. İç aydınlatmalar kapıların açılmasıyla otomatik olarak yanabilir veya manuel olarak kontrol edilebilir.
Araç ışıkları sürüş güvenliği ile diğer sürücü ve yayalarla iletişim için vazgeçilmez unsurlardandır. Her bir ışığın belirli bir kullanım amacı vardır ve doğru zamanda kullanıldığında kazaları önlemeye yardımcı olur. Sürücüler araç ışıklarının kullanım kurallarına uyarak hem kendi güvenliklerini hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliğini sağlayabilirler. Bu yüzden Denizli Güven Sürücü Kursu olarak da bu konuya ekstra önem veriyoruz. Sürücü adaylarımıza ehliyet sınavı sırasında araç ışıklarının doğru kullanımı konusunda iyi bir eğitim sağlıyoruz. Sizler de sürücü belgesi almak istiyorsanız sitemiz üzerinde bulunan iletişim bilgileri ile sürücü kursumuza kolaylıkla kaydınızı yaptırabilirsiniz.
21.05.2024
Sık Yaşanan Araç Sorunları
04.06.2024
Karayolu Çeşitleri
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler