Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Sık Yaşanan Araç Sorunları

21.05.2024 denizli sürücü belgesi

Bizler sürücü olarak araçlarımızı ne kadar dikkatli kullanırsak kullanalım mekanik sorunlar zamanla kendini gösterebilir.

Bu yüzden Sürücü Belgesi aldıktan sonra kullandığımız araçların periyodik kontrollerini yaptırarak trafiğe çıkmak çok önemlidir. Araçların periyodik kontrollerinin yanında bilinçli sürücüler olarak bizler de araçlarımızda yaşanabilecek bazı sorunlara dikkat etmeliyiz. Şimdi bu sorunları Denizli Güven Sürücü Kursu aracılığı ile öğrenerek belki de büyük kazalara sebep olabilecek arızaları erkenden fark edeceğiz.

Akü Sorunları:

Zayıf akü: Araç aküsünün elektrik enerjisi sağlamakta yetersiz kalması genellikle düşük şarj seviyesi veya tamamen bitmiş bir akü durumu anlamına gelir. Bu durumda uzun bir yolculukta ya da trafiğin ortasında yolda kalabilirsiniz. Bu yüzden araç kullanma sıklığınıza göre belirleyeceğiniz düzenli aralıklarda akünüzü kontrol ederek yola çıkmanız sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca ehliyet dersi esnasında da öğrendiğiniz, gösterge panelinde bulunan akü işareti sayesinde akünüz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Lastik Problemleri:

Patlak lastik: Bir lastiğin delinmesi veya patlaması, sürücüye tehlikeli durumlar yaratabilir ve genellikle yol kenarında acil bir lastik değişimi gerektirir. Ehliyet sınavı esnasında da sorulan stepne yani yedek lastiği aracınızda her zaman bulundurmanız bu gibi durumlarda size yardımcı olacaktır.

Yetersiz hava basıncı: Lastiklerin doğru hava basıncına sahip olmaması lastik aşınmasını artırabilir ve aracın performansını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce dört lastiğinizi de kontrol etmeli, gerekirse benzin istasyonlarında bulunan basınç ölçer ile lastik hava basıncını ayarlamalısınız.

Fren Sorunları:

Fren balatalarının aşınması: Fren balatalarının sürekli kullanım sonucu aşınması, fren sisteminin etkinliğini azaltabilir ve balataların zamanla değiştirilmesini gerektirebilir. Fren arızasından kaynaklanan sorunlar ciddi yaralanmalar ve ölümlere sebep olabiliyor bu yüzden araç bakımınızı düzenli yaptırmanız ve en ufak bir sorun fark ettiğinizde aracınızı tamir ettirmeniz çok önemlidir.

Motor Sorunları:

Motor arızası: Motorda meydana gelecek bir sorun tüm aracı etkiler bu yüzden gösterge panelinde “motor arıza” göstergesini gördüğünüz an aracınızı en müsait kenara çekerek kontağı kapatmanız ve araçtan inmeniz gerekir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için motor arızalarına sebep olan araç sürüş davranışlarından kaçınmalı ve aracınızın bakımlarını yaptırmalısınız.

Elektriksel Sorunlar:

Sigorta arızaları: Elektrik devrelerindeki aşırı yüklenmeler veya kısa devreler nedeniyle sigortaların atması, aracın belirli elektriksel fonksiyonlarını etkileyebilir. Direksiyon dersi başlarında araç tanıtımlarında da gördüğümüz sigorta kutusunda gerçekleşen bu sorunlar yaşandığı an araç muayenesini yaptırmalıyız.

Vites Kutusu Problemleri:

Otomatik vites kayması: Otomatik şanzımanlarda görülen bu sorun vites geçişlerindeki düzensizlik veya beklenmedik vites değişiklikleri olarak kendini gösterir bu da sürüş konforunu etkileyebilir hatta kazalara sebebiyet verebilir.

Manuel vites zorlanması veya kayması: Manuel şanzımanlarda vites geçişlerinde zorlanma veya kayma durumu debriyaj sisteminden ya da vites mekanizmasından kaynaklanan bir arızayı işaret edebilir. Bu durumda aracımızı zorlayarak kullanmaya devam etmek yerine hemen bir tamirhaneye götürerek gerekli işlemleri yaptırarak sorunları gidermeliyiz.

Araç Işıkları Sorunları:

Farların veya fren lambalarının çalışmaması: Araç ışıklarının çalışmaması gece sürüş güvenliğini ciddi şekilde etkileyebilir ve genellikle ampul değişimi veya elektriksel sorunlardan kaynaklanabilir. Ayrıca sinyal vermenizi de engelleyebilecek bu arıza yüzünden trafikte büyük sorunlara yol açabilirsiniz.

Ortam Kontrol Sistemi Problemleri:

Isıtma, havalandırma ve klima sistemlerinde arızalar: Bu sorun sürüş deneyiminizi tehlikeye atmaz ya da aksatmaz fakat rahat bir yolculuk yapmanıza engel olabilir. Araç içi iklim kontrol sistemlerindeki sorunlar sürücü ve yolcuların konforunu etkileyebilir ve sürüş sırasında rahatsızlık yaratabilir.

Yakıt Sistemi Sorunları:

Yakıt pompası arızaları: Yakıt pompasının düzgün çalışmaması yakıtın motora sağlanmasında sorunlara yol açabilir. Yakıt arızaları ve motor arızaları genellikle birbirine bağlıdır. Bu yüzden daha büyük tehlikeye sebep olabilecek bu arızaların önüne geçmek için ekstra özen göstermelisiniz. Aracınız normalden daha hızlı yakıt tüketiyorsa, motordan farklı sesler geliyorsa hemen profesyonel bir tamirciye götürerek sorunun kaynağını bulmanız ve çözmeniz gerekir.

Direksiyon Sorunları:

Direksiyon sistemi arızaları: Direksiyon sistemi problemleri direksiyonun zor dönmesine veya titreşimlere neden olabilir bu da sürüş kontrolünü etkiler. Direksiyon dersi sırasında da öğrendiğiniz üzere direksiyon kontrolü çok önemlidir. Güzergahınızda sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmeniz için büyük önem taşıyan bu unsurda yaşanacak en ufak bir sorunda hemen aracınızın kontrollerini yaptırmalı, arıza ortadan kalkana kadar da araç kullanmamalısınız.

Bu sorunlarla karşılaşıldığında uzmanlar tarafından detaylı bir inceleme yaptırmanız önerilir. Erken görülen arızalar, düzenli bakım, araç sorunlarının önlenmesine ve uzun ömürlülüğünün sürdürülmesine yardımcı olur. Güven sürücü Kursu ehliyet dersi çatısı altında kullanılan tüm araçlarımızın periyodik kontrollerini ve gerekli bakımlarını gerçekleştirerek sizlere güvenli ve konforlu direksiyon dersleri veriyoruz. İyi bir eğitimle ve hızlıca Sürücü Belgesi almak isteyenleri kursumuza davet ediyoruz.