Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Araçta Yakıt Verimliliği

29.06.2024 denizli araç yakıt verimlilik

Hepimiz sürücü belgelerimizi aldıktan sonra rahatça yolculuk yapmak isteriz. Ama sürücü olmak beraberinde bazı masrafları da getiriyor.

Araç bakımı, vergisi derken son zamanlarda artan yakıt fiyatları da bütçemizi zorlamaya başladı. Araba almayı düşünenler az yakan araçları öncelik listesine almaya başlarken, arabası olanlar da daha az yakıt yakmanın yollarını arıyor. Yakıt verimliliği araç özellikleriyle ilgili olmasının yanında sizin de elinizde. Dikkat edeceğiniz ufak detaylar ile aracınızın yakıt verimliliğini arttırabilirsiniz. Öncelikle yeni araç arayanlar için araçlarda hangi özelliklerin yakıt verimliliğini etkilediğini inceleyeceğiz. Bu gibi yararlı bilgilere ulaşmak için Denizli Güven Sürücü Kursu’muzun blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yakıt Verimliliği Sağlayan Araç Özellikleri

Son zamanlarda üretimi ve talebi artan hibrit ve elektrikli araçlar yakıt verimliliği için tercih edebileceğiniz alternatiflerdendir. İçten yanmalı motorlara göre daha tasarruflu olan bu araçlar aynı zamanda çevre dostudur.

Motorun boyutu da yakıt tasarrufunda etkili olan özelliklerin başında geliyor. Silindir hacmi düşük olan motora sahip araçları tercih ederek tasarruf edebilirsiniz. Bilmeniz gereken detaylardan biri de araçların ağırlığı arttıkça yakıt harcamaları da artıyor. Bu yüzden aracın dayanıklılığını da göz önünde bulundurarak daha hafif araç tercih edebilir, tasarruf sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda yeni nesil araçlarda çok sık gördüğümüz modern yakıt enjeksiyonu, motorun yakıtı daha verimli kullanmasını sağlayarak yakıt tasarrufunu ön plana alıyor.

Araçların tasarımı aerodinamik basıncına uygun bir şekilde olduğunda, yani daha az hava direnci sağladığında yakıt verimliliği de sağlanabiliyor.

Yakıt Verimliliğinde Sürücünün Etkisi

Araç özelliklerinin yakıt verimliliğine etkisinin önemi göz ardı edilemez. Ama sürücü ehliyeti olan kişilerin aracı kullanış şekli de yakıt verimliliği için çok önemlidir.

Direksiyon derslerinde hız kontrollü araç kullanımı Denizli direksiyon hocalarınız tarafından sizlere gösteriliyor. Aslında sizlere öğretilen bu bilgiler güvenli bir sürüşten daha fazlasını size sunuyor. Direksiyon eğitimlerinizde yola göre hızınızı ayarlamak ve ani hızlanma ya da ani fren yapmamanız, hızınızı kontrol etmeniz, öğretilen önemli bilgilerin başında geliyor. Bu yakıt verimliliği sağlamanız için en önemli etmenlerden. Sürücü belgesi aldıktan sonra da bu kurallara uyarak araç kullanmak yakıt verimliliği için size yardımcı olacaktır.

En önemli yakıt verimliliği sağlayan etmenlerden biri de lastikler diyebiliriz. Aracınızın lastikleri doğru basınçta olmadığı zaman yakıt israfına yol açabilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce lastiklerinizi kontrol etmeyi unutmamalısınız. Lastik kontrolü yakıt tasarrufunun yanı sıra kaza yapma riskinizi de azaltarak size güvenli bir yolculuk sağlar.

Yola göre hız ayarlamanın önemli olduğunu söylemiştik. Hız kontrolünün etkili olduğu bir konu da araç kliması ve pencere kullanımı ile ilgili. Hızınız 70-80 kilometrenin altındayken klima açmak motora gereksiz bir yük binmesine neden olur. Tam tersi hızınız fazlayken pencere açarsanız da daha önce bahsettiğimiz hava direncine sebep olarak yakıt israfına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden hızınıza göre klima ve pencere kullanımınızı ayarlamalısınız.

Aracınızın düzenli bakımını yaptırmak uzun ömürlü araç kullanımının yanında yakıt tasarrufu yapmanızı da sağlar. Aracınıza uygun önerilen motor yağını kullanmak da motorunuzu daha rahat çalıştırır. Düzenli araç bakımı sırasında hava filtresinin temizlenmesi de verimli gaz yakımı sağlar.

Rölanti dediğimiz araç hareket halinde değilken motorun kendi kendine çalışması durumu daha fazla yakıt harcamanıza sebep olur.

Son olarak aracınızdaki yakıt göstergesi hangi durumlarda yakıtınızın daha hızlı tükendiğini göstererek sizin hangi kullanım hataları yaptığınızı anlamanızı sağlar.

Henüz sürücü belgesi almamış ve en kısa sürede ehliyet almak isteyen tüm sürücü adaylarımızı Güven Sürücü Kursumuza bekliyoruz. Denizli ehliyet ücretleri ve özel direksiyon dersleri gibi merak ettiğiniz konulara cevap bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.