Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Park Etmede Alınacak Önlemler

19.06.2024 Denizli Ehliyet Haberleri

Park Etmede Alınacak Önlemler

Park etme sürüşün en temel ve aynı zamanda en zorlu yönlerinden biridir. Doğru park etme becerisi, sadece sürüş güvenliğini sağlamakla kalmaz aynı zamanda aracınızın ve çevredeki araçların hasar görmesini de önler. Denizli Güven Sürücü Kursu ile en doğru ve pratik park etme tekniklerini öğretmemizin yanında teorik bilgilerle de karşılaşabileceğiniz özel durumlara karşı sizleri hazır hale getiriyoruz. Şimdi her sürücü belgesine sahip birey için araç park etmeyi bilmek kadar önemli olan o teorik bilgileri sizlere aktaracağız.

Park Etme Nedir?

Park etme aracın motorunun kapatıldığı ve uzun süreli olarak sabit tutulduğu duruma verdiğimiz isimdir. Park etme genellikle yasal düzenlemelere tabidir ve yanlış park etmek trafik cezalarına yol açabilir. Aracın çalışır durumda olması veya içinde insan bulunması park etme amacını değiştirmez. Bu yüzden aracın içinde ya da dışında olsanız da aracınızı park amacıyla kullandıysanız belli temel kurallara uymanız beklenir.

Park etme sırasında uyulması gereken belli temel kurallar bulunmaktadır. Direksiyon dersi sırasında uygulamalı olarak da öğrenilen bu kuralları tekrar ederek önemlerini yeniden kavramak tüm sürücüler için önemlidir. Park etme sırasında uyulması gereken kurallar şu şekildedir:

  • Park edilen aracın el freninin çekilmesi,
  • Aracın motorunun durdurulması,
  • Eğimli yollarda inişte geri yokuşta birinci vitese takılması,
  • Tekerlerin sağa çevrilmesi,
  • Eğimli yoldaki araç; kamyon, çekici veya otobüs ise, her iki arka tekerleğinin, ayrıca römorkların ve birden fazla ise her bir römorkun arka tekerleklerinin inişte ön, çıkışta arka taraflarına niteliklere uygun takoz konulması,
  • Aracın terk edilmesi halinde; camlar kapatılarak kapılar kitlenmesi zorunlu park etme kurallarıdır.

Park Etmenin Yasak Olduğu Haller

  1. Duraklamanın ve park etmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerlerde park etmek tehlikeli ve yasaktır.
  2. Yangın Musluklarının Yakınında: Yangın musluklarına her iki yönden 5 metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. Bu kurala uyulmaması halinde acil durumlarda yangına müdahale edecek ekiplerin erişimi engellenmiş olur.
  3. Engelli Park Yerlerinde: Engelli sürücüler için ayrılmış park yerlerine park etmek yasaktır, eğer uygun engelli park kartınız yoksa. Bu alanlarda park etmek, ciddi cezalarla sonuçlanabilir.
  4. Yaya Geçitleri ve Kavşaklarda: Yaya geçitlerine veya kavşaklara çok yakın park etmek, yayaların güvenliğini tehlikeye atar ve trafik akışını engeller. Yaya geçitlerinin önüne veya kavşaklara belirli bir mesafeden daha yakın park etmek yasaktır. Ayrıca park için yer ayrılmamış veya trafik işaretleriyle belirlenmemiş alt ve üst geçitler ile köprüler üzerinde veya bunlara 10 metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. Direksiyon eğitimleri ve ehliyet sınavı sırasında da uygulamalı olarak deneyimlediğiniz park etme alanları da bu şartlara dikkat edilerek oluşturulur.
  5. Otobüs Duraklarında: Otobüs duraklarına park etmek, toplu taşıma araçlarının yolcuları indirmesini veya bindirmesini engelleyerek trafik akışını ve düzeni büyük ölçüde bozar. Bu yüzden kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının duraklarını belirten levhalara her iki yönden 15 m mesafe içinde park etmek yasaktır.
  6. Trafik Akışını Engelleyen Yerlerde: Trafik akışını engelleyecek şekilde park etmek yasaktır. Bu çift sıra park, yol ortasına park etme veya dar sokaklarda trafik akışını engelleyecek şekilde park etmeyi içerir. Kurallara uygun olarak park etmiş araçların çıkışına engel olacak şekilde ve yerlerde aracınızı park etmek de trafik akışını engelleyeceği için yasaktır. Kamunun faydalandığı herkesin araçlarıyla girip çıkabildiği park bahçe garaj sinema ve benzeri her çeşit tesisin girişinin 5 metrelik mesafesinde park etmek de yasaktır.
  7. Acil Durum Çıkışlarının Önünde: Hastane, itfaiye ve polis binaları gibi geçiş üstünlüğü olan araçların gidiş ve çıkışlarının yapıldığı yerlere ve bu yerleri belirten işaret levhalarına 15 metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır.
  8. Park Süresinin Dışında: Bazı park alanlarında yoğunluktan ve yer işgalini engellemek amacıyla park etme süreleri bulunur. Bu yüzden size tanınan park etme süresini aştığınız zamanlarda bu yerlerde araç park etmek artık yasaktır.
  9. Yanlış Park: Araç park etmek için ayrılmış olan yerlerde belirlenmiş şekle aykırı olarak aracı park etmek yasaktır. Bu yasak günlük yaşantınızda olduğu kadar sürücü kursu sonunda gireceğini ehliyet sınavı içinde çok önemlidir. Yanlış park etmek ehliyet sınavından kalmanıza sebep olacak kadar önemli bir kuraldır. Bu yüzden kuralları bilmek kadar doğru sürüş teknikleri ile düzgün araç park etmek de çok önemlidir.

Denizli’nin en profesyonel ve uygun fiyatlı sürücü kurslarından olan Güven Sürücü Kursu ile hayalinizdeki ehliyete kavuşmak için bizimle iletişime geçerek sınırlı sayıda kontenjanlarımız dolmadan ehliyet kursuna kaydınızı yaptırabilirsiniz.

 



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.