Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2025 Ehliyet Harçları
- 2025 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2025 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2025 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Arızalı Araçları Çekme
11.06.2024Zaman zaman araç arızalanmalarıyla karşılaşabilirsiniz. Araç arızalanmalarının birçok sebebi olabilir ve arızalanmanın gerçekleştiği zamanlarda trafikte olabilirsiniz. Böyle bir durumda yapılması gerekenlerden biri de aracı çekmektir.
Ancak araç çekme süreci karmaşık olabilir ve doğru adımları takip ettiğinizden emin olmak önemlidir. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak hazırladığımız bu yazımızda arızalı araçları çekme konusunu detaylı bir şekilde ele alacağız. Trafik kuralları, direksiyon dersleri ve birçok ehliyet sınıfına sahip olabilme fırsatlarından faydalanmak isterseniz Güven Sürücü Kursuna kaydınızı kolaylıkla yaptırabilirsiniz.
Arızalı Araçları Çekmenin Nedenleri
Arızalı araçları çekmek, genellikle aşağıdaki durumlarda gereklidir:
- Motor Arızası: Araç motorunun arızalanması sürüşü imkansız hale getirebilir ve aracınızı durdurduktan sonra çekmenizi gerektirebilir. Direksiyon dersi sırasında da gördüğünüz panel göstergesinde motor arıza işaretini gördüğünüz anda trafiği tehlikeye sokmayacak bir kenara aracınızı çekerek motoru hemen kapatmanız gerekir.
- Lastik Patlaması: Patlayan bir lastik aracın güvenli bir şekilde sürülmesini engeller. Aracınızda bulunması zorunlu olan ve ehliyet sınavı esnasında da tanıttığınız bagaj içindeki ekipmanlardan biri olan stepne yani yedek lastiği takarak aracınızın lastiğini değiştirmeye gitmeniz gerekir. Ama bazı durumlarda aracınızın birden fazla lastiği patlayabilir ve yedek lastik yetersiz kalabilir ya da lastik değiştirmeyi bilmiyor olabilirsiniz. Bu gibi bir durumda da aracınızı çektirmeniz gerekebilir.
- Elektrik Arızaları: Elektrik sistemi arızaları aracın çalışmasını engelleyebilir ve çekme ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Ne kadar konforlu ve pratik olsa da elektrikli araçlarda yaşanacak bir arızaya anlık olarak yapabileceğiniz hiçbir şey bulunmaz. Bu yüzden aracınızı trafiği aksatmadan çektirmeniz en iyi yöntem olacaktır.
- Kaza Sonrası Hasar: Ciddi bir trafik kazası sonrasında araçta meydana gelen hasarlar, aracın sürülemez hale gelmesine neden olabilir. Bu durumda aracınızı kaza yerinden götürebilmek için aracınızı çektirmeniz gerekebilir.
Çeken ve Çekilen Araçlarla İlgili Kurallar
Herhangi bir nedenle çekilerek götürülmesi gereken araçlar kurtarıcı olarak adlandırılan özel amaçlı taşıtlarla çekilir. Ancak bir arızadan dolayı sürülemeyen veya ışık ve fren donanımları bozulan araçlar diğer bir araç ile en yakın bakım ve onarım yerine kadar aşağıdaki şartlara uyulmak kaydıyla çekebilirler. Sürücü belgesi almış araç sahiplerinin bu temel araç çekme kurallarına hakim olması beklenmedik arıza durumlarında büyük bir kurtarıcı olacaktır.
Çekilen aracın;
- Ağırlığının çeken aracın taşıma sınırından fazla olmaması,
- Sürücünün yönetiminde bulunması,
- Işık donanımı bozuksa çekilen aracın arkasına gündüz kırmızı yansıtıcı veya 20x20 ebadında kırmızı bez, gece ise kırmızı ışık veya kırmızı yansıtıcı konulması,
- Her iki aracın boş olması ve gerekli ise sürücüsünden başka birer hizmetli dışında yolcu bulunmaması,
Her iki araç için;
- Bağlantı yerinden çıkmayacak kopmayacak şekilde çelik çubuk, çelik halat veya zincirle birbirine bağlanmış olması,
- Birbirine bağlanan iki araç arasındaki açıklığın 5 metreyi geçmemesi,
- Açıklık 2,5 metreden fazla ise bağlantının orta kısmında gündüz kırmızı yansıtıcı veya 20x20 cm ebadında kırmızı bez, gece kırmızı ışık veya kırmızı yansıtıcı konulması,
- Çekilen aracın freni sağlam ise yerleşim yerleri içinde ve şehirler arası çift yönlü kara yollarında 20 km/saat, bölünmüş yollarda 30 km/saat, otoyollarda 40 km/saatten fazla hızla sürülmemesi,
- Çekilen aracın freni bozuk ise 15 kilometreden fazla hızla çekilmemesi ve çeken araç ile arasındaki açıklığın 1 metreden fazla olmaması, bağlantının iki aracın birbirine yaklaşmalarını önleyecek şekilde çeki demiri olması, gerekmektedir.
Arızalı Araçları Çekme Süreci
Arızalı araçları çekme süreci doğru adımları takip etmeyi gerektirir. Güven Sürücü Kursu olarak en iyi ehliyet kursu eğitimini vermemizin yanında, araç çekme durumunda en uygun adımları atmanız için de yönlendirmeler yapacağız.
- Güvenliği Sağlayın: Aracınız arızalandığında öncelikle güvenliği sağlamak önemlidir. Mümkünse aracı yolun dışına çekin veya yakındaki bir park alanına yönlendirin. Eğer araç sürülemez hale geldiyse, aracın etrafına yeterli uyarı işaretleri veya koniler yerleştirin. Ehliyet kursu sırasında öğrendiğiniz reflektör gibi uyarı amaçlı kullanılan araçları en uygun şekilde yerleştirerek trafik güvenliğini sağlayabilirsiniz.
- Profesyonel Yardım Alın: Aracınız arızalandığında ve çekilmesi gerektiğinde bir çekici hizmeti çağırmak en doğru adım olacaktır. Güvenilir ve lisanslı bir çekici hizmeti aracınızı güvenli bir şekilde taşıyabilir ve gerektiği yerde bırakabilir.
- Bilgilerinizi Doğru Şekilde Paylaşın: Çekici hizmetini aradığınızda aracınızın tam konumunu ve arızanın ne olduğunu net bir şekilde belirtin. Ayrıca adınızı, telefon numaranızı ve aracın plaka numarasını paylaşmayı unutmayın.
- Gereksiz Eşyaları Alın: Aracınızı çekici hizmeti gelmeden önce değerli eşyalarınızı ve kişisel eşyalarınızı araçtan almayı unutmayın. Bu eşyaları yanınızda taşıyarak kaybolma veya zarar görme riskini önlersiniz.
- Gerekli Belgeleri Hazırlayın: Çekici hizmeti geldiğinde, aracın belgelerini (ehliyet, sigorta poliçesi vb.) ve çekme işlemi için gerekiyorsa başka belgelerin ne olduğunu öğrenerek hazır bulundurun.
Araç çekme işlemi için gerekli önlemler ve araç çekme sırasında uygulanacak tedbirleri sizlerle adım adım paylaştık. Eğer henüz sürücü belgesi almadıysanız ya da ehliyet sınıfınızı genişletmek isterseniz Denizli Güven Sürücü Kursunu tercih edebilirsiniz.
04.06.2024
Karayolu Çeşitleri
19.06.2024
Park Etmede Alınacak Önlemler
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler