Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Duraklama Sırasında Alınacak Önlemler

16.07.2024 yol kenarı duraklama

Duraklama her ehliyet kursu öğrencisinin direksiyon eğitimleri sırasında tecrübe ettiği önemli bir sürüş konusudur.

Duraklama sırasında alınmayan önlemler, uygulanmayan kurallar, trafik cezalarına ve hatta güvenlik sorunlarına yol açabilir. Araçların duraklama sırasında alması gereken önlemler, sürücüler için hem yasal sorunları önlemek hem de güvenli bir çevre sağlamak için kritik öneme sahiptir. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak kursiyerlerimize verdiğimiz profesyonel sürüş eğitiminin yanında bu yazımızla da size önemli bilgileri aktaracağız.

Duraklama Nedir?

Duraklama, aracın motoru kapatmadan kısa bir süreliğine durmasıdır. Bu genellikle yolcu indirme-bindirme veya kısa süreli beklemeler için yapılır. Duraklama ile park etme arasındaki temel fark ise duraklamanın kısa süreli olmasıdır. Duraklama sırasında, aracın güvenliğini sağlamak için birkaç temel önlem almanız güvenliğinizi arttırmaya yetecektir.

Duraklamada Uyulması Gereken Kurallar

1. Dörtlü Flaşörleri Kullanın

Duraklama sırasında dörtlü flaşörleri (dörtlü ikaz ışıkları) kullanmak, diğer sürücülere aracınızın durduğunu bildirmek için önemlidir. Bu önlemi almanız özellikle yoğun trafikte veya dar yollarda durakladığınızda, diğer sürücülerin sizi fark etmesine yardımcı olur.

2. El Frenini Kullanmayı Unutmayın

Aracınızı duraklama pozisyonunda tutmak için el frenini kullanın. Bu, aracınızın eğimli yollarda kaymasını veya hareket etmesini önler. El freni kullanmak hem güvenlik hem de aracın sabit kalması için kritiktir. Ehliyet kursu sırasında gördüğünüz direksiyon eğitimlerinde de rampa duruşu uygulamasında el frenini kullanmanın önemi sıklıkla vurgulanmaktadır.

3. Görüş Açınızı Koruyun

Duraklama sırasında aracınızın diğer sürücüler tarafından görülebilir olmasına dikkat edin. Araç kapılarını açarken veya yolcu indirip bindirirken dikkatli olun. Özellikle bisiklet ve motosiklet gibi araçların yanınızdan hızla geçebileceğini unutmayın.

4. Uygun Yer Seçimi

Duraklama yapacağınız yerin uygunluğundan emin olmadan yolcu indirme veya bindirme gibi eylemler yapmak çok risklidir. Bu yüzden duracağınız yerin şeritte büyük yer kaplamadığına emin olmak, durmaya uygun olmayan yerlerde durmamak oldukça büyük öneme sahiptir. Duracağınız yerde varsa banketlerden yararlanmak trafik güvenliğini arttırmanıza yardımcı olur.

Yolcu İndirme Bindirme Kuralları

Yolcu indirme ve bindirme işlemleri trafikteki tüm tarafların güvenliği için dikkatle ele alınması gereken durumlardan biridir. Bu kuralların ihlali trafik akışını bozabileceği gibi kazalara ve güvenlik risklerine de yol açabilir. Bu nedenle yolcu indirme ve bindirme kurallarını anlamak ve uygulamak, sürücü belgesi almış her birey için oldukça önemlidir.

Aksine bir işaret bulunmadıkça araç sürücüleri;

  • Araçlarını gidiş yönlerine göre yolun en sağ kenarında durdurarak yolcularını sağ taraftan indirmek ve bindirmek,
  • Yolcular da araçların sağ tarafından inmek ve binmek zorundadır.

Karayolunu kullananlar için bir tehlike ve engel teşkil etmeyeceğinden emin olunmadıkça;

  • Araç durmadan kapı açmak,
  • Kapıların kapanmasını beklemeden hareket etmek,
  • Durakladıktan sonra aracın sağını kontrol etmeden kapı açmak ve kontrolsüz inip binmek,
  • Taşıt yolu üzerinde araçların sol kapılarından yolcu indirip bindirmek yasaktır.

Trafik akışını engelleyen veya diğer sürücülerin görüşünü kısıtlayan yerlerde aracınızı durdurmamaya özen gösterin. Böylelikle hem trafiği hem de yolcuları tehlikeye atmadan en doğru adımlarla duraklama işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Duraklamanın Yasak Olduğu Yerler ve Haller

Trafikte güvenliği ve düzeni sağlamak için bazı yerlerde ve koşullarda duraklama yasaktır. Duraklama yasağını ihlal etmek trafik cezalarına, trafik akışının bozulmasına ve hatta kazalara yol açabilir. Bu yüzden ehliyet kursu sırasında aldığınız bilgileri tazelemek ya da hiç sürücü kursu eğitimi almamış kişilere ön bilgiler vermek adına duraklamanın yasak olduğu durumları aktaracağız.

Taşıt yolu üzerinde;

  • Duraklamanın yasaklandığının bir trafik işaretiyle belirtilmiş olduğu yerlerde,
  • Sol şeritte (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç),
  • Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde,
  • Kavşaklar, tüneller, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara yerleşim birimleri içinde 5 m ve yerleşim birimleri dışında 100 m mesafede,
  • Görüşün yeterli olmadığı tepe üstlerine yakın yerlerde,
  • Dönemeçlerde,
  • Otobüs tramvay ve taksi duraklarında (duraklama izni olan taşıtlar dışında),
  • Duraklayan ve park edilen araçların yol tarafındaki yanında,
  • İşaret levhalarına yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında yerleşim birimi içinde 15 m ve yerleşim birimi dışında 100 m mesafede,
  • Zorunlu haller dışında, yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde duraklama yasaktır.

Bu yazımızda hem direksiyon derslerinde uygulamalı olarak gördüğünüz ve hayatın içinde de büyük öneme sahip olan duraklama kurallarını sizlere aktardık. Henüz ehliyet almadıysanız ya da sahip olduğunuz ehliyet sınıfının üzerine yeni ehliyet sınıfları eklemek istiyorsanız Denizli Güven Sürücü kursumuza kayıt yaptırarak ehliyetinize profesyonel hocalarımız sayesinde kolaylıkla kavuşabilirsiniz.

 



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.