Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Duraklama ve Park Yasaklarına Uymamanın Cezaları

09.07.2024 denizli park yasak

Trafik kuralları yolda düzeni ve güvenliği sağlamak için oluşturulmuştur. Bunlar arasında duraklama ve park yasaklarına uymak özellikle trafik yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarda ve acil durum erişimlerinin kritik olduğu yerlerde büyük önem taşır.

Ehliyet kursu sırasında aslında uygulamalı olarak deneyimleyip öğrendiğiniz bu kurallara uymamanın çeşitli cezaları da vardır. Denizli Güven Sürücü Kursunun hazırladığı bu yazıda Türkiye'de duraklama ve park yasaklarına uymamanın suç ve cezalarını inceleyeceğiz.

Duraklama ve Park Etme Arasındaki Fark

Duraklama ve park etme terimleri, sıkça karıştırılan kavramlardır. Duraklama aracın kısa süreli durması ve sürücünün içinde kalması anlamına gelir. Park etme ise aracın tamamen durması ve sürücünün aracı terk etmesidir. Duraklama ve park yasaklarına uymamak benzer cezaları getirse de aynı zamanda farklı trafik ihlalleri olarak da değerlendirilir ve farklı cezalar da doğurabilir.

Duraklama ve Park Yasaklarına Uymamanın Cezaları

Duraklama ve park yasaklarına uymamanın suç ve cezaları maddi yaptırımla ya da ceza puanı ile ölçülebilir. Maddi cezalar ne kadar hepimizin önem verdiği ceza bölümü gibi gözükse de aslında trafik cezalarında puan uygulaması yeni sürücü belgesi almış kişiler için çok daha önemlidir. Unutmayın ki yeni sürücü belgesi almış her birey başlangıçta aday sürücüdür. Bu yüzden aday sürücünün alacağı her ceza puanı ehliyetini kaybetmesine sebep olabilecek niteliktedir. Bu sadece aday sürücüler için değil sürücü belgesine sahip tüm bireyler için de geçerlidir. Sadece aday sürücüler için ceza puan sınırları daha keskindir bu yüzden Daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.

Duraklama ve park yasakları, Emniyet Müdürlüğü tarafından belirlenir ve Fahri Trafik Müfettişlerinin trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenleyebilecekleri kanun maddelerini içerir. Denizli güven sürücü kursu olarak bu kanun maddelerini size yardımcı olması için tek tek paylaşacağız.

Duraklama ve Park Yasaklarının Geçtiği Kanun Maddeleri

  • Yerleşim birimleri dışındaki karayolunda zorunlu haller dışında duraklamak veya park etmek, zorunlu hallerde gerekli önlemleri almadan duraklamak veya park etmek (İdari para cezası ve 20 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığını bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde duraklamak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde sol şeritte durmak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklamak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde kavşaklar tüneller rampalar köprüler ve bağlantı yollarında veya buralara yerleşim birimleri içinde 5 m veya yerleşim birimleri dışında 100 m mesafede duraklamak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde veya dönemeçlerde duraklamak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde otobüs tramvay ve taksi duraklarında duraklamak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde duraklayan veya park edilen araçların yanında duraklamak (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığı yerlere park etmek (İdari para cezası ve 15 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park etmek (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının duraklarını belirten levhalara 2 yönden 15 metrelik mesafe içinde park etmek (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde park etmek için tespit edilen süre ve şeklin dışında park etmek (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarında park etmek (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park etmek (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)
  • Taşıt yolu üzerinde geçiş üstünlüğü olan araçların giriş veya çıkışının yapıldığı belirlendiği işaret levhasından 15 metre mesafe içinde park etmek (İdari para cezası ve 10 ceza puanı)

Yukarıda maddeler halinde belirttiğimiz kanunlar duraklama ve park etme kurallarıyla birlikte bu kurallara uyulmaması halinde karşılaşacağınız yaptırımları içermektedir. Güven sürücü kursumuzda verdiğimiz teorik derslerde bu yasakları öğreterek direksiyon derslerimiz ile de bu kuralları pekiştirmenize yardımcı oluyoruz. Eğer siz de henüz ehliyet almadıysanız ya da ehliyetinizi yeni sınıflar eklemek istiyorsanız Denizli güven sürücü kursunu tercih ederek uygun fiyatlarla istediğiniz ehliyete sahip olabilirsiniz.