Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Ehliyet Sınavında Araç İçi Tanıtım Nasıl Olmalı?

22.11.2024 Ehliyet Sınavında Araç İçi Tanıtım Nasıl Olmalı?

Araç dışında ön kaput ve bagajda bulunan, araçların olmazsa olmazı ve ehliyet sınavında bilmeniz beklenen bilgiler hakkında Güven Sürücü Kursu olarak bir yazı yayınlamıştık.

Şimdi de araç içinde bulunan, direksiyon eğitmenlerinin dikkat ettiği ve güvenli bir sürüş deneyimi için önemli olan araç içi etmenlerinden bahsedeceğiz.

Bilgilendirme: Yazımızdaki yıldızlar Ehliyet sınavında sizin için öncelikli önem arz eden bilgileri göstermekte.

Araç İçi Tuşlar ve Göstergeler:  

  1. Direksiyon Üstündeki Tuşlar:
  2. Ses kontrolleri,
  3. Telefon kontrolleri,
  4. Sürüş modu kontrolleri,
  5. Korna vb.

Bu göstergeler ders aldığınız araca göre değişim gösterebilir. Bu yüzden siz Güven Sürücü kursumuzdaki direksiyon eğitimi aldığınız aracı baz almalısınız.

2. Gösterge Paneli: Bu panelde hız, devir, yakıt, sıcaklık, motor arıza ışığı, akü, yağ arıza, sis lambaları, farlar, el freni, kemer uyarı ışığı gibi birçok ışık bu paneldedir. Artı eksi bulunan kutu simgesi aküyü gösterir. Aynı zamanda yağ göstergesi ve motor göstergesi de bulunur*. Yağ göstergesi araç çalışırken gözüküyorsa ya da yanıp sönüyorsa bir sorun var demektir ve ciddi bir tehlikedir. Hemen en müsait yere araba çekilerek kontak kapatılmalıdır. Motor göstergesinin de araç çalışırken gözükmesi ya da yanıp sönmesi de arıza göstergesidir.  

3. Hız Göstergesi: Sürücüye aracın anlık hızını gösterir ve hız sınırlarını takip etmelerine yardımcı olur. Hız ölçümünü km/saat veya mil/saat(mph) birimlerinde gösterir.

4. Devir Göstergesi: Aracın çalışıp çalışmadığını buradan anlarız. Araç çalışmıyorsa ibre 0’dadır, araç çalışmaya başladığı zaman ibre 1’e yakınlaşır.

5. Yakıt Göstergesi  *: Aracın yakıt seviyesini izlemesine ve yakıt tüketiminin kontrol edilmesine yardımcı olur. “E” empty-boş anlamına gelirken, “F” full-dolu anlamındaki göstergedir.

4. Hararet Göstergesi: Doksanın üstüne çıktığı zaman araç hemen müsait bir alana çekilir ve kontak kapatılır ya da araç boşa alınır fan devreye sokulur. Bu durumda motor suyunun olduğundan emin olmanız gerekir. Aracınızın çeşidine göre davranmanız gerekir.

5. Klima Tuşları:  Sürücünün veya yolcuların konforunu artırmak için ve aracın iç hava koşullarını yönetmek için kullanılır. Sıcaklık ayarlamaları, hava yönlendirme, otomatik mod gibi ayarları bulunur.

6. Debriyaj, Gaz ve Fren *: Manuel arabalarda otomatik araçlardan farklı olarak debriyaj da kullanılır. Sadece aracınızda bulunan pedalları söylemeniz ehliyet sınavında yeterli olacaktır.

7. Koltuk Ayarı: Ayağımızı debriyaj, gaz ve frene göre ayarlanmalı, kollarımız ise direksiyon simidini tuttuğumuzda dokuz çeyrek olacak pozisyonda olmalıdır. Koltuk konumunu oturduğunuz koltuk üstündeki ayar yerlerinden yapabilirsiniz, koltuk ayarınızın göze çarpar bir şekilde yanlış olması sarı kural ihlaline sebep olur.

8. Ayna Ayarı **:  Ayna ayarı artık çoğu araçta elektriklidir ve aracın ön sol kapısı üstünde şoförün kolay erişeceği bir konumdadır. Ayna ayarına elektrikli kontrol sağlandığı için kontağı ikinci kademesine getirmeniz gerekir. Aynaları kendi bakış açınıza göre araca ilk bindiğinizde ayarlamalısınız. Aynanızı ayarlamamanız sarı kural ihlalidir ve iki sarı ihlal yaptığınızda sınavınız başarısız sayılır.

9. Farlar, Sinyaller ve Silecekler *: Direksiyon simidinin hemen arkasında bulunan kollarda silecekler, farlar ve sinyaller bulunur. Bunların konumu araçtan araca değişebilir.

Sağ sinyal için direksiyon simidindeki kol yukarı kaldırılır, sola sinyal için aynı kol aşağı indirilir. Ayrıca selektör hatalı sürüş yapan ya da tehlikeli bir konumda aracı uyarmak için kullanılır.

Farlar ise park ışıkları, kısa farlar (şehir içinde kullanılır 25 metre ileriyi gösterir), uzun farlar (şehirlerarası yollar, iyi aydınlatılmamış yollarda kullanılır) şeklindedir.

10. Emniyet Kemeri ***: Sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlayan önemli bir güvenlik unsurudur. Sınav başladıktan sonra emniyet kemerinizi takmadan yola çıkmanız kırmızı kural ihlalidir ve sınavdan direkt kalırsınız. Bu yüzden ehliyet sınavında da günlük yaşantınızda da ehliyet kemerini takmayı asla ihmal etmeyin.

11. Vites*: Manuel araçlarda vites genelde beş ileri bir geri veya altı ileri bir geri şeklindedir. Vites bilgisi sorulduğunda aracınıza göre açıklama yapmalısınız.

12. El Freni: Diğer adıyla park freni, aracın hareketini engellemek veya park ederken aracı sabitlemek için kullanılır. Araçta kaç fren olduğu sorulduğunda 2 fren var cevabı verilmelidir*. Biri ayak biri el freni olmak üzere iki fren bulunur. El freni çekilmediğinde gösterge panelinde ünlem işareti çıkar. Otomatik araçlarda vites kolunu “P” konumuna getirdiğinizde otomatik olarak el freni devreye girer.

13. Araç İçi Aydınlatma *:  Bu aydınlatmalar genelde tavanda bulunur. Bazı araçlarda ekstra olarak kapı ışıkları, okuma lambaları, ayak bölgesi aydınlatması da bulunur. Ama size Ehliyet sınavında araç içi aydınlatması sorulduğunda tavandakileri göstermeniz yeterli olur.

14. Ses Sistemleri: Radyo, müzik çalar veya multimedya sistemini kontrol etmek için kullanılır.

Sizin için hazırladığımız Ehliyet sınavının ilk adımı olan araç içini anlatan bu yazımızın sonuna geldik. Ehliyet sınavının bu ilk bölümünü sağlam bir adımla geçtikten sonra geri kalan kısmını da Denizli Güven Sürücü Kursunun donanımlı hocalarının verdiği direksiyon eğitimi ile çok rahatlıkla atlatacağınıza inanıyoruz. Her şey pratik ile daha iyi öğrenilir. Bu yüzden iyi bir eğitim ve hızlı bir şekilde sürücü belgelerini almak isteyen herkesi Denizli’deki Güven Sürücü Kursumuza bekliyoruz. Sınava girecek sürücü adaylarımıza başarılar dileriz…



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.