Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2025 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2025 Ehliyet Harçları
- 2025 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2025 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2025 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Trafik Kazaları ve İstatistikleri
12.11.2024Trafik kazaları, düşüncesi bile insanı ürküten kazalardan biridir. Bu kazalar maalesef sakatlanmalara, travmalara hatta can kayıplarına sebep olmaktadır.
Türkiye’de gerçekleşen trafik kazalarında ölen ve yaralananların %44,9’unu sürücüler, %31,8’ini yolcular %23,3’ünü yayalar oluşturmaktadır. Trafik kazalarının önüne geçmek sürücü de olsak yaya da olsak bizim elimizdedir. Sürücü belgesi almaya hak kazanmış herkesin kurallara uymasıyla trafik kazaları büyük oranda azalabilir. Bu yazımızda trafik kazalarına sebep olan etmenleri ve kaza oranlarını güncel TUİK verileriyle inceleyeceğiz.
Güvenli bir direksiyon eğitimi ile kaza yapma olasılığınızı en aza indirerek sürücü belgesi almak isterseniz sizi Denizli Güven Sürücü Kursumuza bekleriz.
Trafik Kazası Sebepleri
Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarının %86,8’i sürücü, %9,5’i yaya, %2,1’i taşıt, %1,2’si yolcu, %0,4’ü yol kaynaklıdır. Bu istatistiğe göre trafik kazalarında en büyük görevin sürücüye ait olduğunu görüyoruz. Sürücü ehliyeti almamızla birlikte sorumluluklarımız da artıyor. Trafik kazalarının kaynaklarını inceleyerek kontrolü elimizde olan hatalardan kaçınalım.
- Hız Yapmak:
Azami hız sınırına uymamak en büyük kaza sebeplerindendir. Verilere göre trafik kazalarının yaklaşık %26’sı yüksek hız sebebiyle gerçekleşiyor. Yerleşim yerlerinde, şehirlerarası yollarda ve otoyollarda geçerli olan araçlara göre hız sınırlarını sizinle paylaşmıştık. Özellikle boş yollarda hız sınırları dikkate alınmadan yapılan hızların sonucu maalesef kaza ile sonuçlanıyor. Kendi canınızı ve başkalarının hayatını da tehlikeye atma riskine girmek yerine belirlenen kurallar çerçevesinde güvenli sürüş yaparak can ve mal güvenliğini sürücü ehliyeti almaya hak kazanmış bireyler olarak koruyabilirsiniz.
- Alkol/Uyuşturucu Etkisinde Araç Kullanmak:
Alkol ve uyuşturucu kullanarak araç sürmek kazaya davetiye çıkaran davranışlardan biridir. Alkol ve uyuşturucu etkisindeyken kaza yaptığınız zaman para cezası almanızın yanında ehliyetinize geçici süre el konulur, kullandığınız araç trafikten men edilebilir.
- Dikkatsizlik:
Sürücü dikkatsizliği birçok etmenden dolayı olabilir. Uykusuzluk veya dalgınlık, yol konsantrasyonunu bozabilir. Telefonla ilgilenmek, müziğe odaklanmak, başkaları ile konuşmak, araç sürerken önüne bakmak yerine başka şeylere odaklanmak gibi birçok etmen örnek olarak sayılabilir. Dikkat dağınıklığı araba sürmeye engel düzeyde olduğu tespit edilen kişilerin sürücü ehliyetine el konulur.
- Emniyet Kemeri/Kask Kullanmamak
Emniyet kemeri ve kask, sürücüleri ve yolcuları koruyan en önemli unsurlardandır. Trafik kazalarının %48,5’i otomobille, %22,2’si ise motorla yapılıyor. Emniyet kemeri sürücü ya da yolcunun araç dışına fırlamasını omurga kırıklarını önleyen önemli bir koruyucudur. Direksiyon sınavında emniyet kemerinizi takmadan aracı sürmeye çalışırsanız direkt olarak kalırsınız, emniyet olmadan yola çıkamazsınız. Aynı şekilde motor sürücülerinin de kask takması baş ve boyun kırıklarını önlemekte ve motor sürücülerinin en önemli koruyucusu görevindedir.
- Hava ve Yol Şartlarına Dikkat Etmemek:
İş mevsiminde zorlu hava şartlarına dikkat etmeden ya da aracın hava şartlarına uygun koşullarda olup olmadığını kontrol etmeden yola çıkmak kazaya davetiye çıkarır. Kalabalık yollarda zincirleme kazalara sebep olabilir.
- Trafik Kurallarına Uymamak:
Hız yapmak, alkollü araç kullanmak ve emniyet kemeri takmamak en önemli trafik kuralları içinde yer alıyor. Fakat bunların yanında ihmal ettiğimiz farklı trafik kuralları da mevcut. Özellikle kırmızı ışıkta geçmek, trafik levhalarını kontrol etmemek, hatalı sollama, sinyal vermeden geçiş yapmak, yayalara dikkat etmemek kazaların öncelikli sebeplerindendir. Yayaların ise üst ve alt geçit olan yollarda yoldan geçmeye çalışması ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazalara sebep olmakta. Ayrıca trafikte duran araçların (özellikle otobüs, kamyon gibi ön ve arka görüşü zor olan araçların) önünden ve arkasından geçmeye çalışmak da kaza sebeplerinden biridir.
Trafik kazaları hakkında birçok etmenden bahsettik. Sebep ne olursa olsun trafik kazalarının olmasının altındaki temel unsur eğitimsizliktir. Doğru direksiyon eğitimi almadan trafiğe çıkan ve kuralları önemsemeyen sürücüler, trafik eğitimi olmayan yayalar ve disiplinsiz insanlar kaza yapıyor ya da kazaya sebep olabiliyorlar. O yüzden sürücü ehliyetine sahip ya da sürücü belgesi almaya aday olan bizler, bize bağlı olan tüm önlemleri alarak trafiğe çıkmalıyız. Özenli ve iyi bir direksiyon eğitimi almak için Denizli Güven Sürücü Kursumuza sizleri bekliyoruz.
04.11.2024
Elektrikli ve Hibrit Araçlar
22.11.2024
Ehliyet Sınavında Araç İçi Tanıtım Nasıl Olmalı?
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler