Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Trafik Görevlilerinin Trafiği Yönetme Hareketleri

01.08.2024 trafik yönetme hareketleri

Trafik güvenliğini sağlayabilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü birçok ışıklı, sesli yazılı tabelalar, uyarılar ve yönlendirmeler koymaktadır.

Fakat yoğun trafiğin olduğu ya da çok fazla yol bulunduğu için geçişlerde kazaların sık olduğu yerlerde tabelalar yeterli gelmiyor. Bazen de kazalar ve acil durum gerektiren durumlarda trafik polislerinin fiziksel müdahalesine ihtiyaç duyulabiliyor. İşte böyle durumlarda karşılaşabileceğiniz trafik görevlilerinin trafiği yönetme hareketlerini öncesinde bilmek hem sürücü belgesi sahibi olarak hem de bilinçli bir vatandaş olarak görevimiz haline geliyor. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak sizlere bu önemli trafik yönetme hareketlerini açıklayarak, trafikte kurallara uygun olarak ilerlemenize olanak sağlayacağız.

Yolun Trafiğe Açık Olması Hali

Trafik görevlisinin duruş pozisyonuna göre sağ ve sol kol istikametindeki yollar trafiğe açıktır (omuz istikameti- kolların gösterdiği yollar). Bu duruş pozisyonunda her iki kolunu aşağı bırakmış olabileceği gibi sağ ve sol koldan birini yere paralel olarak açık tutmuş olabilir. Bu durumda kolların gösterdiği yollar trafiğe açıktır ve geç demektir.

Yolun Trafiğe Kapalı Olması Hali

Trafik görevlisinin duruş pozisyonuna göre eğer iki kolu da yanlara doğru açıksa ön ve arka cephesinde kalan yollar trafiğe kapalıdır. Bu duruş pozisyonunda her iki kol kapalı olabileceği gibi kollardan biri yere paralel olarak açık da olabilir.

Yolun Bütün Yönlere Kapalı Olması

Trafik görevlisinin kollarından birinin (sağ ya da sol) yukarıda, diğeri aşağıda olması duruşudur. Bu duruş pozisyonu aynı zamanda kendisine kapalı olan yolun açılacağını açık olan yolun ise kapanacağını belirtir. Yazılı olarak ifade edildiğinde belki anlaşılması zor olan bu trafik hareketlerini Güven Sürücü Kursu gibi profesyonel eğitmenler ile teorik dersler veren ehliyet kurslarında daha iyi öğrenebilirsiniz.

Sağa ve Sola Araç Durdurma İşareti

Belki de hepimizin en çok görüp duyduğu trafik olaylarından biri olan aracı kenara çekme olarak da adlandırdığımız araç durdurma işareti bazen işaret çubuğu ile bazen de düdük yardımı ile yapılabilir.  Çubuk trafik polisinin sağ elinde ve polisin dirseği bükülmüş bir şekildedir. Çubuğu yere dikey konumda 45 derecelik yay çizerek sağından soluna doğru hareket ettirir ve sürücünün durması işaret vermiş olur. Ya da uzun ve kesintisiz bir düdük çalarak hemen durmanız için uyarı verir.

Trafiği Yavaşlatma ve Hızlandırma İşareti

Trafik görevlisi kolunu yere paralel olacak hizaya getirerek dirsekten kırarak baş kısmına doğru hızlı bir şekilde seri hareketler yaparsa bu trafiği hızlandırma işareti anlamına gelir. Trafiği yavaşlatmak için ise yine kolunu yere paralel uzatarak, kolunu hiç kırmadan yere paralel şekilde yukarı aşağı olarak sallar. Bu hareketleri hız sınırı olan, kaza olan ya da yoğun olan yollarda sıklıkla görebilirsiniz.

Trafiği Gece Yönetme Hareketleri

Karayolu yolculuklarında en riskli ve en çok dikkat edilmesi gereken zaman gece vakti yapılan yolculuklardır. Görüş alanının kısıtlanması ile birçok unsuru gözden kaçırabilir ve istemeden de kural ihlali yapabiliriz. Bu yüzden geceleri araç kullanacak olan her sürücünün gece yolculukları için belirlenmiş özel kuralları bilmesi ve ekstra özen göstermesi gerekir. Bunun yanında gece yolculuklarınızı kolaylaştırmak ve daha güvenlikli hale getirmek adına trafik polisleri gece net bir şekilde görebileceğiniz kıyafet ve işaretlerle sizlere yardımcı olur.

Gece dönüş işareti ile işaret çubuğunun ışıklandırılmış ucuyla dönüş yapmanız istenilen alana doğru işaret edilir. Dönüş yönüne doğru çizilen yayın içinde hareket ettirilir. Gece geç işaretinde, işaret çubuğunun ışıklandırılmış ucu baş hizasından geçecek şekilde yay çizilir. Gece dur işaretinde ise işaret çubuğu kırk beş derecelik bir yay içerisinde vücudun sağından soluna doğru hareket ettirilir. Işıklandırılmış işaret çubuğunun ucu yukarıya bakar vaziyette kullanılır.

Yukarıda verilen tüm trafiği yönetme hareketleri ile temel trafik bilgilerini öğrenmiş bulunmaktasınız. Fakat bu bilgiler deneyimli ehliyet hocaları tarafından öğretildiği zaman çok daha kalıcı ve ayrıntılı bilgiler haline geliyor. Henüz ehliyet kursuna kayıt yaptırmadıysanız bu bilgileri teorik derslerimizde kolayca öğrenebilirsiniz. Denizli Güven Sürücü Kursumuza kayıt yaptırmak için internet sayfamızdan bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.