Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Araç Çeşitleri ve Sınıfları

23.08.2024 denizli ehliyet araç çeşitleri

Günümüzde sürücülük deneyimi sadece bir aracı sürmekle sınırlı değil, aynı zamanda çeşitli araç tiplerini ve bunların farklı kullanım alanlarını anlamakla da ilgilidir.

Sürücü kursu kaydı yapacak olanların hangi araç sınıfından ehliyet almak istediğini net olarak kavrayabilmesi, araç ve taşıt farkı gibi temel unsurları öğrenmesi gerekir. Sadece sürücü belgesi alma amacıyla değil aynı zamanda genel kültür olarak da bu kavramları bilmek önemlidir. Denizli Güven Sürücü kursu ile bu kavramları eksiksiz olarak öğrenebileceksiniz.

Araç ve Taşıtın Tanımı

 

Öncelikle en temel kavramlar olan araç ve taşıtın farkını anlamak önemlidir. Bu kavramları hayatın içinde sık sık duyup kullansak da doğru anlamıyla kullanıldığından emin olmamız gerekir. Araç; karayolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz, özel amaçlı taşıtlar, iş makineleri ve lastikli tekerlekli traktörlerin adıdır. Yani araç kavramı genel bir anlam taşır. Taşıt ise karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan ticari olarak tescil edilmiş araçlardır. Bunlardan makine gücü ile yürütülenlere motorlu taşıt, insan ve hayvan gücü ile yürütülenlere motorsuz taşıt denir. Taşıtlar da kendi aralarında yük ve yolcu taşıma araçları olarak ikiye ayrılır.

Yolcu Taşıma Araçları

Yolcu taşıma araçları hayatın içinde sıklıkla karşılaştığımız ya da kullandığımız araç türlerindendir.  Belki de bu yazıyı okuyanlardan kimisi yolcu taşıma araçlarında şoför olmak için sürücü belgesi almış ya da almaya adaydır. Günlük yaşantımızın her yerinde karşılaşabileceğimiz yolcu taşıma araçları farklı ihtiyaçlara ve kulanım senaryolarına uygun olarak tasarlanmış çeşitli taşıma sistemleri içerir. Bu araçlar genellikle yolcu taşıma kapasitesi, hız, verimlilik ve konfor gibi faktörler göz önünde bulundurularak tasarlanır ve işletilir. Yolcu taşıma taşıtlarını kullanabilmek için ehliyet almak isteyenler, sürecekleri aracın sınıfına dikkat ederek kayıtlarını yaptırmalılar. Yolcu taşımak için sıkça kullanılan karayolu taşıtlarından olan otobüs ve otomobilleri kullanabilmek için B, BE, D1, D1E, D, DE sınıflarını tercih edebilirler.

Yük Taşıtları

Malzemelerin ya da eşyaların bir yerden bir yere taşınmasına yarayan araçlara yük taşıtları denir. Yük taşıtları genellikle ticari işletmeler veya lojistik firmalar tarafından kullanılırlar. Yük taşıtlarını kullanabilmek için sürücü kursu kaydı yaptıracak olanlar kullanacakları araç tipine göre ehliyet sınıflarını tercih etmeliler. Sürücü adayları B, C, CE, F, D1 ve D1E gibi ehliyet sınıflarına ihtiyaçlarına göre seçebilirler. Fakat ehliyet sınıflarını iyi bilmek için hangi araç hangi sınıf altında adlandırılıyor net şekilde ayırt edebilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden sizlerle araç sınıflarını ehliyet kurslarındaki isimlendirmelerine göre inceleyeceğiz.

Araçların Ehliyet Kursuna Uygun Olarak Sınıflandırılması

Ehliyet kurslarına başvurduğunuz zaman profesyonel eğitmenler tarafından hangi aracı kullanmak istediğinize göre ehliyet sınıfınız belirlenir ve eğitimleriniz ve ehliyet kursu ücreti hesaplamalarınız da buna göre yapılır. Fakat hem genel kültür hem de alacağımız ehliyet hakkında önceden bilgi sahibi olabilmek adına size bu sınıflandırmalardan bahsedeceğiz.

Yazımızın bir kısmında yük ve yolcu taşıyan taşıtlardan bahsederken ehliyet sınıflarından bahsetmiştik. Şimdi bu sınıfları maddeler halinde eksiksiz bir şekilde yeniden paylaşacağız. Eğer Denizli’de ikamet ediyorsanız Güven Sürücü Kursumuza başvurarak istediğiniz ehliyet sınıfına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • A SINIFI: Büyük motosikletler (35 kW’tan fazla)
  • A1 SINIFI: Hafif motosikletler (11 kW ve 0.1 kW ağırlık oranı, 125cc altı)
  • A2 SINIFI: Orta derecede motosikletler (35 kW’a kadar, 0.2 kW ağırlık oranı)
  • B SINIFI: Otomobiller ve Kamyonetler (8 ve daha az yolcu taşıma, Maksimum 3500 kg ağırlık)
  • B1 SINIFI: Dört tekerlekli hafif motorlu taşıtlar
  • BE SINIFI: Otomobiller ve hafif römorklar (B sınıfı ehliyet)
  • C SINIFI: Kamyonlar (7.500 kg üzeri)
  • C1 SINIFI: Hafif kamyonlar (3.500- 7.500kg arası)
  • CE SINIFI: Kamyonlar ve römorklar (C sınıfı ehliyet)
  • D SINIFI: Otobüsler (16’dan fazla yolcu kapasitesi)
  • D1 SINIFI: Küçük otobüsler (En fazla 16 yolcu ve 8 metreden kısa)
  • DE SINIFI: Otobüsler ve römorklar (D sınıfı ehliyet)
  • D1E SINIFI: Küçük otobüsler ve römorklar (D1 ehliyet ve 750 kg’dan fazla römork)
  • F SINIFI: Tarım ve iş makineleri
  • M SINIFI: Mopedler (Motor gücü 4 kW’ı geçmeyen iki, üç veya dört tekerlekli)



Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesi sayfalarını ziyaret edin.